Teatermand: SF-drama er oplagt som farce

Hvis SF-balladen var et teaterstykke, ville skuespiller og dramatiker Flemming Jensen lave det til en farce, fordi der er så meget kaos.

Hvis Flemming Jensen skulle lave teater ud af SF-dramaet og Annette Vilhelmsens farvel til formandsposten ville han tage humoren i brug. (Foto: © Bax Lindhardt, Scanpix)

Okay, så vi har en partiformand, der går af, et parti, der forlader regeringen, et moralsk dilemma om en stor udenlandsk bank og kaos i kulissen.

Strømmen af breaking-nyheder fra Christiansborg om Annette Vilhelmsen og SF kan levere drama nok til en teaterforestilling. Det mener skuespiller og dramatiker Flemming Jensen, der i disse dage arbejder på Folketeateret i København med det politiske stykke "Javel Hr. Minister!".

Og de virkelige historier om SF og regeringen ligner meget teaterstykket, der er baseret på den britiske tv-serie 'Yes Minister'.

- Det er jo en tilbagevendende problematik. Man bliver valgt på sit ærlige hjerte og sine meninger, men når det bliver alvor, finder man ud af, at man bliver nødt til at gå i seng med fjenden. Så det handler altid om, hvornår vi sætter vores grænse, siger han til DR Kultur.

Ærgerligt - men det er altså også sjovt

Og Flemming Jensen er ærligt talt noget ærgerlig over at måtte sige det, men han ved lige præcis, hvordan han ville gribe historien om SF an til scenen - han ville bruge farcen.

- Hvis man skulle gengive det som teater, er der ingen tvivl om, at det er farceredskaberne, man måtte gribe til, fordi der er så meget kaos over det, siger han.

Flemming Jensen vil ikke gå så langt som til at sige, at det er en tragikomisk fortælling, men det er sådan, man ville behandle det på scenen:

- Publikum ler meget, når vi spiller 'Javel Hr. Minister!', men det er faktisk en dybt tragisk forestilling. Så nyhederne om SF i dag har teatermæssigt potentiale til at blive brugt på samme måde.

"Politik skal være kedeligt"

Derudover har vi jo også nye tv-serier som 'Borgen' og House of Cards'. Hvorfor drages vi sådan af fortællinger om politik?

- Vi er hoppet lidt på en demokratisk blindgyde - og jeg har selv været med i det, kan man sige. Demokratiet er blevet underholdning, og så kræver vi, at det bliver mere krads og åndssvagt, for at vi kan forstå det.

Men sådan bør politik ikke være, siger han og indrømmer så:

- Politik skal hellere - undskyld mig - være kedeligt. Man skal helst ikke tale i overskrifter til hinanden, hvis man vil nå hinanden. Men man kan også blive klogere af, at farverne trækkes lidt skarpere og morsommere op, end de egentlig er.