Vejen frem for den danske modebranche er belagt med knæhøjt grønt græs, fokus på ressourcespild og høje miljø-ambitioner.
Det mener erhvervsminister Annette Vilhelmsen (SF) i hvert fald.
- Jeg tror, vi står i en unik mulighed for at komme ud på et marked, der skaber en større bevidsthed om ressourceanvendelse og produktion. Hvis vi både kan sætte os på erhvervet, som mode jo er, og få miljøvinklen på, så har vi nogle stærke konkurrenceparametre, siger erhvervsministeren.
Ambitiøs mode
Regeringen har sammen med Enhedslistens fond skabt en pulje på 101 millioner kroner, som blandt andet skal gå til grøn omstilling i modebranchen.
- Det er vores opgave at være ambitiøse. Jeg har mange interessante møder med modebranchen, og det er vigtigt for eksporten, at dansk mode bliver kendt på at være dygtige designere og hensigtsmæssige producenter, der ikke skader miljøet, siger Annette Vilhelmsen.
Indtil videre har to af Danish Fashion Institutes projekter, Copenhagen Fashion Summit og et bæredygtigt materialebibliotek, fået bevilliget støtte.
Innovativt partnerskab
En af de designere, der uden støtte fra erhvervsministeren, gør en særlig indsats for modemiljøet er Rachel Kollerup.
Sammen med et team af rådgivende ingeniører fra Force Technology har hun sat gang i et forskningsprojekt, der skal kortlægge bæredygtige og miljøvenlige muligheder i branchen.
- Den internationale modebranche er i gang med en grøn omstilling, og her har dansk mode en unik mulighed for at tage lederskab og skabe grøn vækst. Dette nyskabende og innovative partnerskab vil uden tvivl bidrage positivt til dette arbejde, siger Johan Arnø Kryger, Senior Manager ved Danish Fashion Institute og souschef ved Nordic Fashion Association i en pressemeddelelse.
Designere har et ansvar
- Tekstilbranchen er en af de mest forurenende brancher i verden. Som producenter kan vi tage miljøansvar ved at justere på vores materialevalg og produktionsforhold, men vi bør også forpligte os til at tage vare på det ressourcespild, der opstår, når tøjet forlader butikken, siger Rachel Kollerup.
Hun er rigtig træt af de produkter, som har en dårlig holdbarhed, som for eksempel t-shirts i dårlig kvalitet. Derfor vil hun nu lave basisvarer, der holder længere.
- Der er meget tøj, der produceres billigt for at kunne sælges billigt. Det er et ressourcespild, og det dur ikke. Man skal finde nogle alternativer til bomuld, som er noget, der skader rigtig meget. Man kan for eksempel bruge viskose, som kommer fra bøgetræer, og som ikke belaster naturen så meget, siger hun.
Prøver selv tøjet
Ud over viskose bruger Rachel Kollerup også uld, der er fornybart, da fåret gror ny pels igen. Samtidigt kombinerer hun materialerne med polyester, som er med til at forlænge tøjets holdbarhed.
Og så prøver hun altid selv kollektionen af.
- Jeg tester altid stoffet, og bruger det selv, så jeg kan se, om det holder godt til både vask og smuds. Det synes jeg, er vigtigt, siger designeren.
Rachel Kollerup springer over modeugen i København i denne omgang. Hun deltager derimod i Designers Open i Leipzig i Tyskland. For som hun siger:
- De er lidt mere åbne for grøn mode syd for grænsen.