For første gang nogensinde skal Mies van der Rohe-prisen løftes af danske hænder.
Det sker, efter at den danske tegnestue Henning Larsen Architects i dag vandt den prestigefyldte arkitekturpris for opførelsen af musikhuset Harpa i Islands hovedstad, Reykjavik.
Det skriver tegnestuen på sin hjemmeside.
Harpa åbnede i 2011, og det 28.000 m2 store koncerthus rummer fire musik- og konferencesale.
Musikhuset er et samarbejde mellem Peer Teglgaard Jeppesen og Ósbjørn Jacobsen fra Henning Larsen Architects samt Sigurður Einarsson fra Batteríid Architects og Olafur Eliasson fra Studio Olafur Eliasson.
Indfanger den islandske mytologi
Formanden for juryen bag Mies van der Rohe-prisen, Wiel Arets, begrunder valget således:
- Harpa har indfanget mytologien i en nation - Island - som bevidst har arbejdet for at skabe en mangfoldig, kulturel bygning midt under den igangværende økonomiske krise. Den ikoniske og transparente, porøse 'quasi brick' fremstår som et konstant foranderligt spil af farvet lys og fremmer dialogen mellem Reykjavik by og bygningens indre liv, siger Wiel Arets til tegnestuens hjemmeside.
Han understreger samtidig, at Harpa har været medvirkende til at give en identitet til det islandske samfund, der længe har været kendt for sine sagaer.
Levende spil af skygger
Ifølge en af de danske arkitekter fra Henning Larsen Architects, Peer Teglgaard Jeppesen, har der været stor fokus på bygningens sammenspil mellem by og havn.
- Harpa vender sig mod Reykjavik, og det har været en arkitektonisk hovedpointe, at foyeren skulle kobles til byrummet, så by og bygning kunne berige hinanden, fortæller han til tegnestuens hjemmeside.
Musikhusets sydfacade består af mere end 1.000 tolv-sidede moduler af glas og stål kaldet "quasi-bricks". De gør lys og transparens til nøgleelementer i byggeriet, hvis fremtoning ændrer sig afhængigt af vejrforhold og tidspunkt på dagen, skriver arkitektfirmaet på dets hjemmeside.
- På de mørke vinteraftener har koncertgæsterne udsigt til den oplyste by, og samtidig skaber Harpa et synligt liv på havnen. Set fra byen opleves bygningen om aftenen som et levende spil af skygger, forklarer Peer Teglgaard Jeppesen.
Et løfte for fremtiden
Den danske tegnestues administrerende direktør, Mette Kynne Frandsen, er stolt af prisen, som hun mener, er et løfte for fremtiden.
- Vi er umådelige stolte af, at juryen har valgt at tildele Harpa Mies van der Rohe-prisen 2013. Harpa havde fra starten store arkitektoniske og kunstneriske ambitioner. Det skulle være noget unikt, og islændingene havde modet til at holde fast i kvaliteterne. Harpa er et løfte for fremtiden, siger hun til tegnestuens hjemmeside.
Den officielle prisoverrækkelse finder sted den 7. juni i Mies van der Rohe-pavillonen i Barcelona, Spanien.