Overbevist flertal: Jelved skal tvinge DR til at bevare underholdningsorkestret

DR skal tvinges til at trække lukningen af Underholdningsorkestret tilbage, mener et politisk flertal bestående af de borgerlige og Enhedslisten. Hykleri, svarer Socialdemokraterne.

Det er nu lykkes de borgerlige partier i samarbejde med Enhedslisten og en enkelt færing at samlet et flertal på 90 mandater mod lukningen af Underholdningsorkesteret.

Som set mange gange før er DR havnet i en politiske strid, hvor den part langer ud efter public service-stationen, mens den anden siger, at kritikken er et brud på det berømte armslængdeprincip.

Denne gang handler det om DR's beslutning om at lukke DR Underholdningsorkestret som et led i en større spareplan, og nu er det lykkes de borgerlige partier i samarbejde med Enhedslisten og en enkelt færing at samlet et flertal på 90 mandater mod lukningen.

Enhedslisten: Ingen tvivl om at orkesteret består

Så når kulturminister Marianne Jelved senere i november begynder forhandlingerne med DR om en nye public service-kontrakt, kan hun ikke ignorere flertallet, mener Jørgen Arbo-Bæhr fra Enhedslisten.

- Når de skal forhandle public service-kontrakt, skal de have os alle med på det, siger han til DR Nyheder med henvisning til flertallets stemme.

- Vi kan lige så godt sige det én gang for alle: Underholdningsorkestret lukker ikke.

Venstre: DR lytter jo ikke

Det er Politiken, der har talt mandaterne sammen, efter kulturordfører Michael Aastrup Jensen - som for få måneder siden sagde, at han ikke ville blande sig i DR's spareplan - siger, at Venstre nu er nødt til at sætte "det her kulturpolitiske krav", fordi DR ikke har lyttet til de mange politiske tilkendegivelser.

Samme udmelding kommer fra De Konservative og Dansk Folkeparti, som er sikker på, at Marianne Jelved vil lytte til flertallet i Folketinget og tvinge DR til at bevare underholdningsorkestret. Lars Barfoed fra De Konservative truer sågar med at fremsætte et beslutningsforslag, hvis ministeren ikke gør.

Som følge af medieforliget for 2015-2018 er DR blevet pålagt at spare millioner, udlægge produktion til private producenter og effektivisere for to procent om året.

Det betød blandt andet, at 101 medarbejdere blev fyret i september, og at DR Underholdningsorkestret skal lukkes.

Alt andet end Underholdningsorkesteret

Det store problem for de kritiske partier er, at DR i public service-kontrakten, som løbende forhandles med Kulturministeriet, har forpligtet sig til at drive underholdningsorkestret.

- Uanset hvad DR ellers vil gøre, så synes jeg, det her er amoralsk, når DR har en kontrakt. Det er rigtigt dårligt af DR, siger Jørgen Arbo-Bæhr.

Derfor synes han heller ikke, at han bryder med det såkaldte armslængdeprincip, når han kræver bevarelsen af DR's Underholdningsorkestret.

- Nej, det synes jeg overhovedet ikke, siger Jørgen Arbo-Bæhr.?

Så du vil ikke blande dig i, præcis hvor DR skal spare, så længe det ikke er underholdningsorkestret?

- Lige præcis.

S: Respekter dog DRs beslutning

Hos regeringspartiet Socialdemokraterne minder medie- og kulturordfører Troels Ravn dog sine kolleger om, at de skal holde behørig afstand fra DR's beslutninger.

- Mig bekendt er der ikke kutyme for, at de enkelte partier blander sig i public service-kontrakten. Det er medieforliget, der er den overordnede politiske ramme.

- Og så må det være sådan - ellers tror jeg ikke, man kan håndtere tingene i politik - at vi så respekterer, at det er DR's ledelse og direktion, der udmønter besparelserne og beskæringerne, siger Troels Ravn.

Hyklerisk politik

Desuden forstår han ikke de borgerlige partiers krav om at bevare underholdningsorkestret.

- Det var de borgerlige partier, der tog førertrøjen i forhold til DR's besparelser og begrænsninger. Og så har jeg svært, at de ikke efterfølgende har tillid og respekt for den spareplan, som ledelse og direktion lægger frem, siger Troels Ravn.

- For mig er det altså en smule hyklerisk og populistisk.