Hiphop kan mere end at give os dirty moves på New Yorks asfalt, alt for store bukser og graffiti-tags. Musikgenren, der slog igennem i 70'erne, kan tilsyneladende også kurere psykiske sygdomme som skizofreni og depressioner.
Det mener et britisk forskerhold, som nu vil til at helbrede patienter med mentale sygdomme ved hjælp af rap, skriver The Guardian.
Ifølge gruppen, der blandt andre består af neurologen Becky Inkster fra University of Cambridge, giver hiphop en følelse af selvværd, som kan hjælpe patienterne med deres problemer. Det skyldes, at psykiske problemer ofte fylder en stor del i hiphop, fordi musikerne typisk kommer fra socialt belastede miljøer, hvor misbrug og psykiske sygdomme er mere udbredt.
- Der er så meget mere i hiphop, som befolkningen ikke opfatter. Jeg voksede op i 90'erne under hiphoppens gyldne alder, da den blev mainstream. Genren er rig på referencer til psykiske sygdomme, som ikke er blevet ordentligt udforsket, og som kan have enorme fordele for patienterne, siger Becky Inkster til The Guardian.
Patienter skal selv rappe
Derfor har hun i samarbejde med psykiateren Akeem Sule, rappere og organisationer for psykisk syge dannet Hip Hop Psych, der skal opfordre flere til at bruge hiphop som medicin.
Patienterne skal derfor til at skrive egne tekster og rappe dem som en del af deres terapi. Becky Inkster peger blandt andet på Pharrell Williams' 'Happy' og Eminems 'Stan' som nogle af de musiknumre, der handler om, hvordan man kommer ud af dybere problemer.
- Det gør det til det ideelle medie til at hjælpe personer med at forstå deres psykologiske problemer og finde en måde at håndtere dem, siger Becky Inkster til The Guardian.
Dansk forsker: Nogle gange kan heavy metal være bedre
Også i Danmark bliver musikterapi brugt til at behandle psykiske sygdomme, efter at forskning har konkluderet, at musikterapi har en positiv effekt på blandt andet depressioner og skizofreni.
- Det kommer slet ikke bag på mig, at hiphop kan bruges til psykisk syge, men det er vigtigt at slå fast, at musik ikke kan kurere psykisk sygdom. Vi bruger musik til mange patienter - for nogle er hiphop det helt rigtige, mens det for andre ikke er så godt, fortæller Hanne Mette Ochsner Ridder, der er professor i musikterapi ved Aalborg Universitet.
For at musikken virker på psyken, er det vigtigt at finde ud af, hvilken form for musikgenre patienten foretrækker. Nogle gange er heavy metal eller slagermusik bedre end hiphop - og andre gange kan patienten ikke overskue at tale med en psykolog om sygdommen, og får derfor mere ud af at synge om sine tanker.
- Det handler ikke om bare at sætte noget glad musik på. Det kan faktisk forværre situationen for nogle patienter. Det er vigtigt at vide, hvad patienten foretrækker, siger hun.
Udtalelse fra professor Hanne Mette Ochsner Ridder er rettet.