Morrissey er hjernevasket – mener canadisk minister efter kritik af sæljagt

Sæljagt er barbarisk og grådigt, mener musikeren Morrissey. Canadisk fiskeriminister er helt uenig, og kalder ham ”hjernevasket”.

Morrissey har i mange år samarbejdet med dyrevelfærdsorganisationen PETA. I 2006 besluttede han sig for ikke at lave flere koncerter i Canada på grund af deres sæljagtstradition. Siden dengang har han været meget udtalt i sin kritik af skikken. (Foto: © REUTERS/Eliseo Fernandez/Files (CHILE - Tags: ENTERTAINMENT SOCIETY))

Morrissey mener, at sæljagt i Canada bør stoppes. Det er barbarisk, grådigt og giver Canada et dårligt ry. Det skrev han fredag på sin hjemmeside true-to-you.net.

Gail Shea, som er den canadiske fiskeriminister, er dog ved at være godt træt af at høre på berømtheder, som skælder ud på den canadiske skik.

- Musikeren Morrissey er den nyeste person i en lang række af berømtheder, som bruger angrebet på andre menneskers naturlige levebrød til at booste deres popularitet, skriver hun i et brev til Canada.com.

Sæljagt er en meget velreguleret tradition, og dyrlæger bliver konsulteret under planlægningen og selve jagten, forklarer Gail Shea i sit åbne brev.

Ikke første gang Morrissey angriber

Morrissey er tidligere forsanger i bandet Smiths, og har siden 2006 nægtet at spille i Canada på grund af sæljagtstraditionen, skriver The Guardian.

Kritikken i fredags er dermed ikke Morrisseys første angreb på sæljagtstraditionen.

Gail Shea mener ikke, at Morrissey tager hensyn til, at sæljagt er en væsentlig indkomst for de mennesker, som bor i de landområder, hvor jagten foregår.

- Sæljagt udgør op til 35 procent af deres årlige indkomst. Der er masser af sæler, og det er en bæredygtig ressource - grønlandssælens bestand er for nyligt blevet estimeret til 7,4 millioner! skriver Gail Shea.

Morrissey er blevet hjernevasket

Siden Brigitte Bardots protester imod sæljagt i 1980'erne, er det ifølge Gail Shea blevet mere og mere populært blandt rigmænd og berømtheder at kritisere traditionen.

Hun mener, at Morrissey og dyrevelfærdsorganisationer såsom PETA er med til at skabe myter om, hvor brutal sæljagt er.

- Mr. Morrissey og hans Hollywood-venner er blevet hjernevasket af årtiers propaganda fra ekstreme dyrevelfærdsgrupper og radikale miljøforkæmpere, skriver hun.

I stedet for at følge trenden mener Gail Shea, at de i stedet burde tale med de mennesker, hvis liv påvirkes af sæljagten, men det kan blive svært at gøre fra "Hollywoods elfenbenstårne", skriver hun.

Auschwitz var også en levevej

Efter Gail Sheas kritik har Morrissey valgt at reagere ved at skrive et nyt indlæg på sin hjemmeside.

Her argumenterer han blandt andet imod, at Gail Shea undskylder sæljagten med, at den skaber indkomst i landområderne.

- At bygge og vedligeholde Auschwitz koncentrationslejrene udgjorde også et levebrød, men det gjorde næppe lejrene berettigede, skriver Morrissey.

Personlig kritik af Gail Shea

Sælfangerne bliver udnyttet til at gøre det beskidte arbejde og får ikke meget ud af skikken økonomisk, mener han.

Han angriber også Gail Sheas anklager om, at han følger en Hollywood-trend, og at han ikke har forstand på sæljagt.

- At det betyder noget, hvorvidt kritikken kommer fra en millionær eller en hjemløs, kan kun komme fra en, som er meget uvidende, som ikke kan indgå i en moralsk debat, og hvis egen økonomiske agenda kommer før raske dyrs liv.