Kritik: DR forsømmer dansktopmusikken

P4 har en del af ansvaret for, at dansktopmusikken er i krise, mener ekspert. DR afviser kritikken.

Lene Siel, Birthe Kjær og de andre dansktopstjerner bliver ikke spillet på P4, og det er en af grundene til, at dansktoppen er i problemer, mener dansktopekspert Carsten Michael Laursen. DR afviser kritikken.

Dansktopgenren lider, de unge dansktopmusikere er så godt som ikkeeksisterende, og det er kun et spørgsmål om tid, før dansktopmusikken er uddød. Det mener flere eksperter, DR har talt med.

Men vi behøver ikke rejse gravstenen over dansktopmusikken endnu, mener Carsten Michael Laursen, der er ekspert i dansktop og forfatter til bogen 'Top-Pop'. Genren ville sagtens kunne overleve og endda få fat i nye publikummer, hvis bare den blev eksponeret ordentligt - især af DR.

For Birthe, Keld og Fede Finn trækker stadig fulde forsamlingshuse, Kandis sælger over 20.000 eksemplarer af deres CD'er og sammen med Birthe Kjær er forsanger Johnny Hansen og resten af medlemmerne af Kandis på top100 over de bedst sælgende albums i 2013.

Så på mange måder går det egentlig meget godt for genren.

Problemerne for dansktoppen skyldes ifølge Carsten Michael Laursen de danske medier. De har besluttet, at dansktop er dårlig stil, og derfor vil de ikke spille musikken, selvom den sælger.

- Anmeldernes prygelknabe

Det er især P4, der ellers tidligere spillede dansktopmusik, som Carsten Michael Laursen, mener svigter genren.

- Dansktopmusik er anmeldernes prygelknabe, og når noget bliver en prygelknabe, så vil medierne gerne vise, at de er oppe på beatet og har god smag, og så er det nemmeste at sortere det fra, siger han.

- DR har et ansvar for dansktoppens problemer

Men det ødelægger genren. For hvis en musikgenre skal trives og udvikle sig med plads til også yngre stjerner, er det en forudsætning, at musikken bliver spillet i radioen, så befolkningen bliver bekendtgjort med, hvem der er upcoming og hvem, der skal have chancen, mener Carsten Michael Laursen.

- Men det gør P4 ikke. De nægter at spille dansktop, så på den vis har DR et ansvar for, at dansktoppen er i problemer. Valgte man at udelukke en anden lige så populær genre, ville der lyde et ramaskrig, siger Carsten Michael Laursen.

DR afviser kritik

Men kritikken af P4 er forfejlet. Det mener Tor Arnbjørn, der er radiochef på DR. For det er ganske simpelthen ikke DRs opgave at holde liv i en musikgenre, siger han.

- Vores ansvar er først og fremmest over for lytterne, og lytterne på P4 efterspørger ikke meget dansktop. Som en del af den brede musikprofil, som danskerne forventer på P4, så passer dansktoppen ikke vanvittig godt ind, siger han.

I stedet henviser Tor Arnbjørn til DAB-kanalen P5, som har 250.000 ugentlige lyttere, som 94 procent af befolkningen har adgang til via nettet, og som blandt andet spiller dansktopmusik.

- Der er helt sikkert lyttere til dansktoppen, og vi vil gerne støtte musikken og spille den, som vi gør på P5 i adskillige programmer. Men på de store brede kanaler som P4 skal så mange som muligt kunne være med, og vi kan se, at dansktoppen er en deler. De mennesker, der elsker dansktop, de elsker det virkelig meget, og så er der andre, som virkelig ikke kan lide det, siger han.

- Dansktoppen er for gumpetung

Heller ikke Charlotte Rørdam Larsen, der er lektor i musikvidenskab og forsker i dansk populærmusik, er overbevist. Hun mener, at dansktoppen har udspillet sin egen rolle.

- P4 spiller jo det, som folk gerne vil have. Hvis folk rigtig gerne vil have dansktop, ville det også blive spilet. Det holder ikke at sige, at dansktoppen er i problemer på grund af P4. Dansktoppen er i problemer, fordi, tiden er løbet fra den. Den lyder for meget af kliché og gamle dage og er derfor lidt for gumpetung til lytterne i dag, siger hun.

P4-rotation løser ikke problemerne

Henrik Smith-Sivertsen, der er forskningsbibliotekar i populærmusik på Det Kongelige Bibliotek mener, at beslutningen, som DR tog for flere år siden om, at P4-regionerne skal spille den samme musik overalt i landet, gik ud over dansktoppen.

- Jeg kan godt forstå, man kritiserer den beslutning fra dansktopmusikernes side, for der er naturligvis regionale forskelle i hvilken musik, man kan lide at høre - vi hører meget forskelligt alt efter om, vi er i Sønderjylland eller København, siger han.

Alligevel mener han heller ikke, at dansktopmusikken ville vågne op til dåd, hvis den kom i A-rotation på FM-kanalerne.

- Jeg er ikke sikker på, at de rammer en masse nye publikummer ved at blive spillet mere på P4. Det løser ikke det støre problem som handler om, at det er en musik, som ikke er blevet fornyet voldsomt i 20 - 30 år. Jeg har simpelthen svært ved at se min søn på 13 år kaste sig over dansktopplader, også selvom de blev spillet på tv eller i radioen, siger han til DR Kultur.