Politikere: For mange udlændinge i symfoniorkestre

Politikerne fra både regering og opposition er alarmerede over den store andel af udenlandske musikere i danske symfoniorkestre. De går nu til kulturministeren.

Politikerne fra både regering og opposition er alarmerede over den store andel af udenlandske musikere i danske symfoniorkestre. De går nu til kulturministeren. (Foto: © Finn Føns - Scanpix)

Dansk symfonimusik har fået en lidt for udenlandsk klang.

Det er politikere på Christiansborg fra både regeringen og oppositionen enige om, efter dr.dk/kultur i dag kan fremlægge en undersøgelse, der viser, at mere end hver tredje musiker er udlænding i landets fem landsdelsorkestre samt DR's Symfoniorkester.

Socialdemokraternes kulturordfører Mogens Jensen (S) finder undersøgelsens resultater bekymrende:

- Der kan være grund til bekymring, når op mod knap hver anden musiker ikke er danske. Det er klart, at vi har et ønske om, at så mange som muligt af de musikere, som vi ansætter i store orkestre i Danmark, er danske og kommer fra den danske konservatorieuddannelse, siger Mogens Jensen til dr.dk/kultur.

Spild af penge

Også Venstres kulturordfører Michael Aastrup Jensen finder undersøgelsens resultat alarmerende.

- Det er et stort problem, og det er nyt for mig, at det tal skulle være så højt. Når vi bruger enormt mange kræfter og penge på at talentudvikle danske musikere, så nytter det ikke noget, at det er udlændingene, der får alle jobbene, siger han til dr.dk/kultur.

Kulturordfører hos SF, Ole Sohn, er også overrasket over de mange udlændinge i de danske symfoniorkestre.

- Som udgangspunkt mener jeg, at det skal være de bedste, der bliver udtaget uanset nationalitet. Men hvis virkeligheden er, at kvaliteten af de danske musikere er for dårlig, så må vi undersøge, hvad der gør, at vi ikke kan matche de udenlandske musikere, siger han til dr.dk/kultur.

V: Tager det op med kulturministeren

Michael Aastrup Jensen vil nu gå videre med sagen til kulturministeren og stiller i dag et paragraf 20 spørgsmål til Marianne jelved for at starte en diskussion om, hvad man politisk kan gøre ved de høje tal.

- Det er ikke, fordi vi ønsker, at det skal være 100 procent danskere i orkestrene. Der er faktisk kun positive ting ved, at man får gode erfaringer fra andre lande. Men op mod 45 procent udlændinge er et alt for højt tal, som jeg ser det, siger han.

S: Vil tage en snak med musikkonservatorier

Mogens Jensen (S) peger på, at han i første omgang vil tage en snak med musikkonservatorierne om deres opgave med at uddanne nye danske musikere.

- På baggrund af sådan en undersøgelse, mener jeg, man bør se på, om der er grund til at stramme op og forbedre kvaliteten på de danske musikkonservatorier, siger han.

Også SFs kulturordfører Ole Sohn mener, at der bør strammes op på de danske musikkonservatorier.

- Det her er et wake-up call, som viser, at kvaliteten af musikuddannelserne i Danmark trænger til et eftersyn. Jeg vil opfordre kulturministeriet og uddannelsesstederne til at sætte sig sammen og se på, hvordan vi kan gøre uddannelserne bedre, siger han til dr.dk/kultur.