Tidligere generaldirektør forstår lukningen af Underholdningsorkestret

Lukningen af det 75 år gamle orkester har været drøftet tidligere, fortæller Christian Nissen. Bestyrelsesmedlem kalder beslutningen et attentat mod kulturarven.

Tidligere generaldirektør i DR Christian Nissen gæstede onsdag aften Deadline på DR2. (Foto: © DR, DR)

Mandag blev stikket trukket til et af Danmarks mest kendte orkestre: 1. januar 2015 lukker DR Underholdningsorkestret, som et led i en større spareplan, der de kommende fire år skal frigøre 161 millioner kroner om året.

Orkestret har i 75 år stået for at bygge bro på tværs af musikalske grænser og genrer. Senest har det 42 mand store orkester samarbejdet med flere danske kunstnere - heriblandt Choir of Young Believers og Tina Dickow.

Lukningen, som sidste fredag blev vedtaget af DR's bestyrelse, er blevet mødt med vrede fra både befolkningen og flere politiske partier. Men bestyrelsens beslutning kan godt forsvares, mener den tidligere generaldirektør i DR, Christian Nissen.

- Det er fornuftigt, at DR's bestyrelse i stedet for grønthøstermetoden har foretaget nogle reelle valg, siger den forhenværende generaldirektør i Deadline på DR2 onsdag aften.

Lukning har været drøftet før

Christian Nissen, der sad som generaldirektør i DR fra 1994 til 2004, fortæller, at det ikke er første gang, at en lukning har været diskuteret.

- Jeg kan med stor sikkerhed sige, at drøftelserne om at lukke orkestret foregik i 80'erne, i 90'erne og også inden for de seneste 10 år. Så det er ikke noget, der kommer ned fra himlen som den store overraskelse, mener Christian Nissen.

Han henviser til, at DR's orkestre er et levn fra en tid, hvor man ikke havde så mange andre muligheder for at høre musik.

Attentat mod kulturarv

Bestyrelsesmedlem i DR Ole Hyltoft stemte imod lukning. Han kalder beslutningen et attentat mod kulturarven.

- Jeg ser den her lukning som et led i en større mangel på respekt for kulturarven i Danmarks Radio og i samfundet. Hvis ikke Danmarks Radio spiller eksempelvis 1800-tallets musik, så dør den. Det kan vi ikke være bekendt, mener Ole Hyltoft.

Christian Nissen medgiver, at Danmark mister noget med lukningen, men han mener ikke, at det nødvendigvis er op til DR at stå for orkestre som Underholdningsorkestret.

- Det her er kulturpolitik. Hvis det prioriteres meget højt af Folketinget og regeringen, så er det nærliggende at sige, at det må betales af skattemidler, siger Christian Nissen.

Beslutning ændres ikke

Lukningen er en konsekvens af medieforliget fra foråret, hvor DR mistede erhvervslicensen. DR's bestyrelsesformand Michael Christiansen understregede onsdag, at beslutningen ikke vil blive ændret.

Spareplanen betyder også, at mellem 170 og 200 DR-ansatte mister deres arbejde.