Den seneste henrettelsesvideo fra terrorgruppen Islamisk Stat får medierne til at træde varsomt.
For hvor meget kan et medie tillade sig at bringe fra en video af en halshugning af et gidsel, nu hvor Islamisk Stat (IS) igen har henrettet en amerikansk journalist og filmet det?
Ikke ret meget, lyder svaret fra flere danske medier onsdag, hvor nyheden om halshugningen af endnu en amerikansk journalist for alvor ruller i nyhedsstrømmen.
- Vi er meget opmærksomme på at træde så varsomt som overhovedet muligt i de her sager, og stadig få mening ud af det, vi viser, siger Sandy French, redaktionschef ved DR Nyheder.
Vestlige journalister ikke finere end andre ofre
Tirsdag aften viste Deadline på DR2 et kort klip fra den første IS-video fra den 20. august, hvor man ser James Foleys drabsmand med en kniv.
Derudover vises et privatfoto af den amerikanske journalist Steven Sotloff, der netop er blevet dræbt af IS i en ny video, og det materiale holder sig inde for de retningslinjer, som DR Nyheder har, siger redaktionschefen:
- Vi viser naturligvis ikke selve drabet, men vi viser et stillbillede ude af kontekst af journalisten, hvor han ikke er sammen med drabsmanden. Og så viser vi det tålelige af en sekvens, som terroristerne har lagt ud. Det gør vi for at illustrere konteksten, siger Sandy French.
Hun mener, det er vigtigt at slå fast, at denne blodige konflikt kræver mange ofre hver dag i Syrien og Irak - og at det ikke bare rammer vestlige journalister.
- Når vi alligevel viser billeder fra en video lavet af IS, er det ikke fordi, vi er særligt interesseret i vestlige journalister, men fordi de er særligt relevante i forhold til USA's reaktioner og konfliktens udvikling, siger Sandy French.
Svært at undgå at gå terroristernes ærinde
Ekstra Bladet har onsdag valgt at vise et billede af det seneste offer, journalisten Steven Sotloff, hvor IS truer ham med halshugning. Dog stammer billedet fra august, hvor IS dræbte James Foley og samtidig truede med at dræbe Steven Sotloff.
Alligevel har bruget af billedet skabt etisk debat på Ekstra Bladet, fortæller chefredaktør Karen Bro.
- Når man skal vise noget som helst i forhold til de videoer, så kan man ikke undgå at gå terroristernes ærinde. Men omvendt skal man også beskrive virkeligheden, som den er.
Men er det ikke ligegyldigt, om billedet stammer fra dengang, han blev truet, eller fra det konkrete tidspunkt, hvor drabet af Steven Sotloff fandt sted?
- Vi har allerede bragt det billede, men min pointe er, at du virkelig skal have dit hoved med i de her ting. For på en eller anden måde går man terroristernes ærinde, men omvendt kan vi ikke redigere virkeligheden væk, siger Karen Bro.
Ingen dokumentationsværdi anden gang
BT har kun valgt at bringe et ældre portrætbillede af Steven Sotloff, som ikke stammer fra videoen med halshugningen, mens avisen i en anden artikel viser et billede fra videoen, hvor James Foley blev dræbt.
Det er et bevidst valg, fortæller Olav Skaaning Andersen, chefredaktør på B.T.
- I forbindelse med Foley-sagen viste vi et billede, der var meget dramatisk fra videoen, inden henrettelsen fandt sted. Det gjorde vi, fordi det var første gang, vi kunne se de barbariske metoder, som IS bruger. Men at gøre det igen har ingen dokumentationsværdi, fordi det ikke bringer noget nyt i forhold til Foley-sagen. Vi ønsker heller ikke at komme ind i det spin, som IS ønsker, siger Olav Skaaning Andersen.
Flere billeder fra ikke-professionelle
Han tilføjer, at beslutningen bliver taget i hver enkelt situation, og mener, at de seneste års gidselsager og det stigende antal billeder, som dukker op alle mulige steder, betyder, at medierne er blevet mere opmærksomme.
- Mængden af billeder, som vi bliver tilbudt fra ikke-professionelle fotografer er større end tidligere. Derfor skal man være langt mere agtpågivende, i forhold til hvad vi bringer, siger Olav Skaaning Andersen.
Han nævner desuden også, at medierne har skærpet opmærksomheden efter TV 2 og Ekstra Bladet har fået hård kritik for deres dækning af gidselsagen i Somalia, hvor sømændene Eddy Lopez og Søren Lyngborg var taget som gidsler i Somalia.