Forskere undersøger hvorfor danske dramaserier hitter

Ni forskere skal de næste fire år undersøge, hvorfor danske dramaserier er blevet så populære i udlandet.

Den dansk-svenske dramaserie 'Broen' er blevet solgt til udlandet, har vundet hovedprisen på en tv-festival i Monte Carlo og er blevet lavet i en fransk-britisk version også. (Foto: © Ola Kjelbye)

'Forbrydelsen' gjorde Sofie Gråbøl kendt i England og en række af DR's dramaserier har vundet Emmy-priser.

Nu skal forskere undersøge, hvorfor udlandet nu i flere år har omfavnet de danskproducerede drama- og krimiserier.

De næste fire år skal ni forskere dykke ned i, hvorfor danske dramaserier er blevet så populære i udlandet, hvor man har været mest vandt til engelsksproget tv-drama.

Projektet samler forskere fra både Aalborg Universitet, Aarhus Universitet, Københavns Universitet og Hochschule für Film und Fernsehen i Potsdam i Tyskland.

Fagfolk i Tokyo og Leeds er nysgerrige

Hele projektet ledes af lektor i medievidenskab Anne Marit Waade fra Aarhus Universitet. Hun har stor erfaring med at forske i tv-drama.

- Undersøgelsen handler om eksport af dansk tv-drama, og vi vil finde ud af, hvad det er, som dansk tv-drama kan. Vi skal blandt andet lave studier af produktionerne og de remakes, der findes, blandt andet 'Forbrydelsen' og 'Broen', siger Anne Marit Waade til DR Kultur.

Ligesom tv-serien møder også undersøgelsen stor interesse i udlandet.

Anne Marit Waade skal derfor sammen med andre forskere til Tokyo i august for at fortælle om deres undersøgelse for en række public service-forskere. Og allerede fredag denne uge er hun i Leeds i England, for blandt andet at mødes med forskere, der arbejder med tv-produktion i Europa.

Små lande kan lære af Danmark

For når resultaterne af undersøgelsen ligger klar i 2018, så er konklusionen ikke kun interessant for Danmark og DR.

Erfaringerne fra de danske dramaserier er også værd at lytte til tv-produktioner i mindre lande og sprogområder, siger hun:

- Vi vil i vores undersøgelse se på, hvad det er for nogle udfordringer, disse lande har i forhold til de store engelsktalende lande. Vi skal prøve at se, hvad der sker med serien, når de rejser til andre lande, hvor der er nogle kulturelle forskelle.

Mange faktorer bag dansk tv-succes

Forskerne vil også se nærmere på, hvad det er for nogle mennesker, der ser de danske serier i udlandet. Dog ved holdet allerede, at der er tale om et voksent og veluddannet publikum.

Kan du allerede nu komme med bud på, hvorfor de danske serier er så populære?

- Vores tese er, at der er mange faktorer, både i forhold til produktion, finansiering, distribution og publikums modtagelse, der tilsammen er med til at skabe den internationale opmærksomhed og hype, som vi erfarer lige nu, siger Anne Marit Waade.

Det Frie Forskningsråd - Kultur og Kommunikation (FKK) har bevilget knap 6,5 millioner kroner til forskningsprojektet.