Tidligere fredag trak Allers udgiverredaktør Per Ingdal sig fra sin stilling i kølvandet på Se og Hør-skandalen.
Og det er et udtryk for, at virksomheden erkender situationens alvor, og samtidig forsøger at reducere de skadesvirkninger, sagen om tys tys-kilden har.
Sådan lyder vurderingen fra medieforsker Frands Mortensen, der er professor på Aarhus Universitet.
- Aller sender et signal om, at ledelsen som helhed betragter situationen som alvorlig. Med fratrædelsen forsøger man også at redde virksomhedens navn og rygte, vurderer Frands Mortensen.
Sigtelsen spiller en afgørende rolle
Han hæfter sig ved, at Per Ingdal er en af de sigtede i sagen, som Københavns Vestegns Politi er i gang med at efterforske.
- Han erkender med fratrædelsen, at han med sigtelserne ikke kan deltage i ledelsen, så længe sagen kører, forklarer Frands Mortensen, der understreger, at man ikke kan betragte fratrædelsen som en tilståelse.
Han henviser til, at Per Ingdal ikke er den eneste, der har forladt sin stilling på baggrund af skandalen. Det har Allers bestyrelsesformand Linda Nielsen for eksempel også gjort.
Et internt opgør
Også advokat med speciale i medieret Vibeke Borberg, der er adjunkt ved Københavns Universitet, hæfter sig ved, at flere nu har forladt deres stillinger.
- Det tyder på, at der kan være gang i et internt opgør hos Aller Media. Vi så også allerede tidligt i forløbet, at juraprofessor Linda Nielsen, der var formand for Aller Fonden, trak sig, og det kan ikke udelukkes, at der er flere, som med tiden vælger at gå, siger hun.
I pressemeddelelsen fra Aller Media om Per Ingdals exit forklarer hovedpersonen selv, at de seneste ugers afsløringer om ugebladet har vist, at der er blevet brugt metoder på Se og Hør, "som jeg i min egenskab af udgiverdirektør ikke kan stå inde for".
Tavshed hos Aller har virket
Per Ingdal var desuden konstitueret chefredaktør på ugebladet fra årskiftet mellem 2008 og 2009 og frem til 15. juni 2009.
Det var i denne periode, Se og Hør modtog beskeder om Lars Løkke Rasmussens forbrug og færden, da Løkke netop var tiltrådt som statsminister. Sms'erne kom fra den hemmelige kilde, der angiveligt gennem flere år udleverede oplysninger til ugebladet mod betaling om kendte og kongelige på baggrund af deres kreditkortsforbrug.
Siden skandalen væltede ud over samtlige avisforsider i forbindelse med udgivelsen af Ken B. Rasmussens roman om sin tid på bladet, har Allers ledelse forholdt sig overvejende tavs over for pressen.
- Da sagen kom frem, ville jeg ikke have vurderet, at Aller med sin tavshed havde fat i den rette mediestrategi, men i dag ser det ud til at strategien har virket, siger Vibeke Borberg.
Vellykket, men ikke sympatisk mediestrategi
Hun ser det som naturligt, at ledelsen ikke har ønsket at udtale sig, så længe der foregår undersøgelser både internt, hos politiet og Finanstilsynet.
- På den måde er det fair nok, at Allers ledelse ikke har ønsket at udtale sig, så længe det her står på. Det har vist sig at være en effektiv mediestrategi. Det er også lykkedes dem at holde Bettina Aller (bestyrelsesformand i Aller, red.) helt ude af billedet. Hende har de fuldstændig lagt en jernring omkring, siger Vibeke Borberg og konstaterer:
- Det er ikke sympatisk, men dygtigt gjort.
Spændt på efterspillet på chefgangen
Med Per Ingdal ude af bladkoncernen peger pilen nu på Allers administrerende direktør, mener Vibeke Borberg.
- Vi sidder formentlig alle og venter på, hvad der sker med Allers direktør Pål Thore Krosby. Han har nægtet at kende til metoderne på ugebladet, men der er alligevel kommet korrespondance frem, som tyder på noget andet, siger hun.
Men det er Frands Mortensen ikke så sikker på, siger han.
- Man kan jo ikke udelukke det, men han er jo, så vidt jeg ved, ikke sigtet i sagen, siger Frands Mortensen.
Per Ingdal har været på barselsorlov siden den 6. maj i år og er sigtet i sagen efter, han meldte sig selv til politiet.