Allers top kendte til hemmelig Se og Hør-kilde

Allerede i 2009 blev direktionen i Aller Media tilsyneladende bekendt med, at en hemmelig kilde leverede fortrolige Nets-data om de kendte til Se og Hør. Det fremgår af interne mails. Allers top-chef har afvist at kende til sagen.

Hidtil har Allers topledelse afvist at kende til kildens eksistens. Men ifølge mailudvekslingen har direktionen hos Aller Media været bekendt med sagen siden sommeren 2009. (Foto: © Thomas Lekfeldt, Scanpix)

Endnu én af de ting, der kommer frem i Ken B. Rasmussens bog om Se og Hør 'Livet, det forbandede', viser sig nu at holde vand.

Direktionen i Aller har tilsyneladende i årevis kendt til eksistensen af den hemmelige kilde, der forsynede ugebladet Se og Hør med fortrolige oplysninger om de kendte danskeres hævekortoplysninger.

Det fremgår af en mailudveksling fra 2011 mellem udgiverdirektør Per Ingdal hos Aller - bladkoncernen bag Se og Hør - samt Se og Hørs daværende chefredaktør Kim Henningsen.

Mails som ifølge DR's kilder indgår i den interne undersøgelse, som Aller foretager i øjeblikket. DR Nyheder har haft adgang til indholdet af de to mails og kender den ordlyden.

I de lilla faktabokse, som optræder længere nede i denne artikel, har vi gengivet ordlyden fra de omtalte mails.

Nye mails: Allers top kendte hemmelig Se & Hør-kilde

Oplysningerne er interessante, fordi Allers topledelse hidtil har afvist at kende til kildens eksistens. Men ifølge mailudvekslingen har direktionen hos Aller Media været bekendt med sagen siden sommeren 2009.

I en mail skriver Per Ingdal blandt andet til Kim Henningsen:

"Første gang vi i direktionen blev orienteret om, at der fandtes en sådan kilde, var da du orienterede om det kort tid efter din tiltrædelse".

Kim Henningsen tiltrådte i juni 2009.

Direktionen vidste besked

Per Ingdal, der er gået på barsel før tid på grund af en igangværende intern undersøgelse af Se og Hør-sagen hos Aller, har hidtil ikke villet udtale sig om, hvorvidt han kendte til kildens eksistens.

Aller-direktør Pål Thore Krosby har derimod afvist selv at kende til forholdet.

Til Berlingske sagde han 1. maj 2014:

- Jeg hørte første gang om kilden i forbindelse med denne bog. Vi fik at vide, at der var en bog på vej, som handlede om ulovlig overvågning. Det har vi vidst i et par uger.

I interviewet bliver Krosby også spurgt til, om Per Ingdal har kendt til kilden. Hertil svarer han:

- Jeg vil ikke kommentere detaljer. Intet på nuværende tidspunkt tyder på, at Per Ingdal har gjort noget galt.

Advarer mod fyring

Mailudvekslingen, som ifølge DR's oplysninger er dukket op i forbindelse med Allers undersøgelse, fandt sted 5. september 2011 i forbindelse med, at Se og Hør overvejede at fyre daværende journalist på ugebladet, Ken B. Rasmussen.

Ken B. Rasmussen er forfatter til bogen, der blandt andet beskriver samarbejdet med den hemmelige tys-tys-kilde, som arbejdede som it-operatør hos datagiganten IBM, der håndterer korttransaktioner for Nets.

Kim Henningsen advarer tilsyneladende i sin mail til Per Ingdal mod følgerne ved at fyre Ken B. Rasmussen:

"Jeg vil lige gøre dig opmærksom på, at vi løber en risiko ved at afskedige Ken B. i forhold til Se og Hørs omdømme. Som du jo ved fra din tid som chefredaktør, var Ken B. en af de to, som havde kontakt med den kilde, der forsynede os med oplysninger om PBS-transaktioner. Samarbejdet med kilden er ophørt for længst, men jeg kender Ken B. godt nok til at vide, at han har gemt tonsvis af dokumentation - ikke mindst sms'er fra kilden".

Samme dag svarer Per Ingdal:

"Tak for orienteringen og du har ret i, at det er en risiko, som du bør forholde dig til. Du bør derfor udarbejde en klar kommunikationsstrategi for, hvorledes denne sag skal tackles".

Og senere i mailen skriver Ingdal:

"Første gang vi i direktionen blev orienteret om, at der fandtes en sådan kilde, var da du orienterede om det kort tid efter din tiltrædelse. (i juni 2009, red.) Som du sikkert husker, instruerede vi dig om at afbryde forbindelsen til denne kilde, hvilket du var enig i."

Per Ingdal og Kim Henningsen er begge sigtet i sagen, der efterforskes af Københavns Vestegns Politi. De har ingen kommentarer til sagen i dag.

Efterforskningsleder Bent Isager-Nielsen ønsker ikke at kommentere sagen.

Aller skriver i en mail til DR Nyheder, at de ikke ønsker at kommentere på nye oplysninger, mens deres interne undersøgelse stadig er i gang.

- Aller Media tager skarpt afstand fra systematisk ulovlig overvågning, men Aller kan ikke kommentere på detaljer eller nye informationer, som løbende dukker op i sagen - herunder enkeltsager, konkrete personer eller emner. Aller Media har netop igangsat den eksterne uvildige undersøgelse for at få alle fakta frem i sagen og afdække, i hvilket omfang en systematisk ulovlig overvågning har fundet sted, samt hvem der har tilladt dette.

- Aller Media vil selvfølgelig undervejs tage de nødvendige konsekvenser, hvis der dukker dokumentation op, som kræver handling.