Se og Hør-sagen tegner sig til at blive danmarkshistoriens største medieskandale. Det mener Mark Ørsten, professor i journalistisk på Roskilde Universitetscenter.
- Det er den største skandale, der involverer et medie, og den dårligste opførsel fra et medies side, som i det her tilfælde også er klar ulovlig opførsel, siger Mark Ørsten til P1 Morgen.
Han peger på, at sagen i forhold til eksempelvis Helle Thornings Schmidts skattesag har meget klarere dokumentation, og er langt mere vidtrækkende, da den involvere flere journalister og chefer, og at overvågningen angiveligt har fundet sted over en lang periode.
Har fået konsekvenser for flere medarbejdere
Sagen har allerede fået konsekvenser for flere medarbejdere på en række medier. Først sagde tidligere chefredaktør på Se og Hør Henrik Qvortrup sit job op på TV 2.
Efterfølgende blev Lise Bondesen, som i dag arbejder på Ekstra Bladet, sendt hjem. Hun valgte senere onsdag aften at bekræfte påstandene om, at den ulovlige overvågning havde fundet sted.
Derudover sendte både Se & Hør og Billed Bladet onsdag aften flere journalister hjem. Det skete, efter at det kom frem, at de har været involveret i mailudvekslingen mellem Se og Hør og den hemmelige kilde, hvor man blandt andet har planlagt, hvilke kendte menneskers bankoplysninger man ville have adgang til.
En særegen kultur
- Det fortæller mig, at det har været en fast praksis blandt en lang række medarbejdere. Stort set alle har vidst, hvad der er foregået, så det har ikke været nogen hemmelighed. Man har haft en særegen kultur på den redaktion, hvor så mange mennesker har kunnet være enige om at begå ulovligheder, siger Mark Ørsten.
Mogens Blicher Bjerregård, der er formand i Dansk Journalistforbund, er enig i, at sagen er yderst alvorlig.
- Jeg har aldrig oplevet noget lignende. Det er langt ud over, hvad man overhovedet kunne forestille sig, man kan opleve på et dansk medie, siger han.
Derfor mener han også, det er nødvendigt, at Aller sørger for, at der bliver ryddet op og kommer til bunds i sagen.
Stort problem for Aller-koncernen
Mark Ørsten vurderer også, at sagen er så stor, at den har konsekvenser for hele Aller-koncernen.
- Det er et stort problem for Aller som koncern, at så mange medarbejdere kan have deltaget i ulovligheder. Spørgsmålet må være, om det virkelig kan have været muligt, at ingen højere oppe i koncernen har bemærket det, siger han og tilføjer, at den hemmelige it-specialist tilsyneladende har opholdt sig mere i Aller-huset.
Lukker Se og Hør?
- Det er muligt. Vi har nok ikke hørt det sidste i den her sag, siger han.