- Har du set de sværd der. Ej hvor er det grineren.
De to piger bag mig i køen fniser, da de får øje på tre voksne mænd i rustning, som trækker deres sværd til ære for en begejstret fan, der straks foreviger øjeblikket med sin Iphone.
Vi er Odd Fellow Palæet i Bredgade i København, hvor TV-udbyderen HBO Nordic har inviteret til gallapremiere på tredje sæson af fantasy-serien 'Game Of Thrones'.
De sværdbevæbnede mænd er dog ikke skuespillere fra den populære serie men i stedet en flok rollespillere fra Hareskoven, som skal være med til at give aftenens arrangement et mere autentisk og unikt præg.
Benhård tv-krig
For blot et år siden var det utænkeligt, at en tv-serie ville blive lanceret med rød løber og en gallapremiere for hundredvis af særligt indbudte gæster. Men på blot et år er markedet for tv-streaming eksploderet, og kampen om kunderne er benhård.
Det betyder, at HBO Nordic skal signalere den er noget ganske særligt, hvis der skal vindes kunder fra Netflix, YouBio og Viaplay.
Og det er det er det aftenens arrangement handler om for HBO Nordic. At vise hvordan den er mere end blot en streamingtjeneste, men et sted hvor verdens bedste serier fødes, og hvor deres universer lever videre uden for skærmen.
Tv-seriens tidsalder
Eller som Informations filmanmelder Christian Monggaard udtrykker det:
- Jeg ved ikke helt, om deres forretningsmodel er bæredygtig, men det er i hvert fald helt sikkert, der er 400-500 mennesker med til der her arrangement, som alle sammen kommer til at snakke om det med deres venner i morgen.
Ifølge ham er Game of Thrones-arrangementet et godt billede på den betydning, som tv-serier har i dag.
- Store amerikanske tv-serier har virkelig opnået momentum, og producenterne er villige til at kaste mange penge efter dem. Hvert afsnit af Game of Thrones koster eksempelvis fem millioner dollars. Det gør det til en af de dyreste serier nogensinde, fortæller Christian Monggaard.
Og de mange millioner dollars er godt givet ud, mener Informations filmanmelder.
- Hvis ikke en serie som Game of Thrones havde den dybde og kvalitet, som den har, var den aldrig blevet så stor. For det er kvalitet folk, efterspørger, når de ser tv-serier i dag, siger han.
Filmmediet har tabt pusten
Med til gallapremieren er også instruktøren Ole Christian Madsen. Og ligesom skuespilleren Nikolaj Coster- Waldau er han med til at sætte et dansk præg på HBO's produktioner.
Den danske instruktør har nemlig instrueret to afsnit af den stort anlagte HBO-serie 'Banshee', hvor blandt andre Ulrich Thomsen medvirker.
Ifølge Ole Christian Madsen er tv-serierne nu det sted, hvor man kan se og høre de store fortællinger om, hvad det vil sige at være menneske. Fortællinger som det tidligere var de store film, der kom med.
- Det er på mange måder rigtig sørgeligt, men hvis man skal lave disse store fortællinger i dag, så skal man ikke lave film, men serier. Film i dag handler om effekter og at sælge billetter til folk under 18 år, siger Ole Christian Madsen.
Første afsnit uden Lannister
To timer efter dørene blev lukket op har de mange gæster efterhånden brugt de udleverede drinksbilletter og ryddet buffeten for mad.
Aftenens screening skal lettere forsinket til at begynde, men inden da har arrangørerne lovet, at en helt særlig gæst vil introducere det spritnye afsnit af 'Game of Thrones'. Et jubelbrøl spreder sig i salen, da en noget jetlagramt Nikolaj Coster-Waldau træder ind på scenen.
Den 44-årige skuespiller, der spiller rollen som Jaime Lannister i' Game of Thrones', er lige landet fra Los Angeles, hvor der i sidste uge var gallapremiere på den tredje sæson folk nu skal se herhjemme.
Han fortæller, at hans figur er gemt fuldstændig af vejen i det første afsnit.
- I den tredje sæson har man valgt at fokusere på få karakterer i de enkelte afsnit. Så det betyder også, at jeg ikke er med i dette afsnit, fortæller Nikolaj Coster-Waldau, inden lyset slukkes og premiereafsnittet går i gang.
Flere gode tv-manuskripter
Nikolaj Coster-Waldau skynder sig ned fra scenen, og haster ud til den røde løber, hvor pressefotograferne venter.
Jeg spørger ham, om han som skuespiller kan mærke, at tv-markedet har fået meget mere prestige.
- Der er i hvert fald langt flere gode manuskripter til tv-serier i øjeblikket. Så det er ikke så sort og hvidt, som det var engang. Men jeg vil dog ikke afskrive filmene fuldstændig, siger Nikolaj Coster-Waldau, der endnu ikke ved om der kommer en fjerde sæson af Game of Thrones.
- Det er svært at sige, for det amerikanske tv-marked er benhårdt. Men jeg håber, og tror på det.
Der er premiere på Game of Thrones tredje sæson søndag den 31. marts på HBO Nordic