Kristian von Hornsleths og Trykkefrihedsselskabets kommende udstilling med den racismedømte Dan Parks billeder bliver kun en skrabet udgave af den oprindelige udstilling.
Udstillingen, som vil blive vist fra 23. til 31. oktober på galleriet Hornsleth & Friends i København, vil kun inkludere ni værker, selv om den oprindelige udstilling var på hele 31 værker.
- Det er ni værker, vi vil udstille. Og det er dem, der er forbudt og kriminaliseret og skal destrueres, siger Aia Fog til DR Kultur.
Ville oprindeligt udstille alle værker
Da Trykkefrihedsselskabet i sidste uge stillede sig som gallerist på udstillingen var planen ellers, at det var samtlige værker, som skulle udstilles.
Blandt værkerne var 'Hang On Afrofobians' - en collage af tre afrikanske mænd, der bliver hængt, et værk, hvor en gris med en davidstjerne skider op af Gazastriben, og et, hvor en katolsk biskop får et blowjob af en dreng.
Men i den kommende udstilling vil de to sidstnævnte værker ikke indgå, mens 'Hang On Afrofobians' vil blive udstillet. Det fortæller Aia Fog, der er næstformand til DR Kultur.
Da DR Kultur talte med Trykkefrihedsselskabet sidste uge, understregede Aia Fog ellers, at det ville være samtlige 31 værker, som skulle udstilles - også værkerne, som forholdt sig kritisk til Israel og den katolske kirke.
- Vores kriterium for at gå ind i udstillingen er at vise, hvad Dan Park er dømt for, og hvad den svenske stat vil destruere. Det er de ni værker, der er forbudt, som vi vil vise. Resten er ikke forbudt. Det er jo ikke en kunstudstilling, vi laver, men en udstilling om ytringsfrihed. Vores ærinde er at udstille det, som han er dømt for og sidder i fængsel for. At lave kunstudstillinger er ikke vores gebet, siger Aia Fog.
Radio24syv skaffede de 31 værker
Det var Radio24syv, der oprindelige skaffede kopier af de 31 værker til Danmark via en USB-nøgle fra Dan Parks gallerist i Sverige. Målet var at se, om de danske fortalere for Dan Parks ytringsfrihed ville udstille hans værker. Efterfølgende meldte Trykkefrihedsselskabet sig som gallerist og ville udstille samtlige 31 værker, som Radio24syv allerede havde hængt op på et ukendt sted i København, men radiostationen valgte i sidste uge helt at trække sig som medarrangør af udstillingen.
Aia Fog fra Trykkefrihedsselskabet erkender, at det var den oprindelige plan, at udstille samtlige af Dan Parks billeder. Men den beslutning blev senere ændret af Trykkefrihedsselskabets bestyrelse.
- Vi har drøftet det i bestyrelsen, efter at Radio24syv gav os muligheden, og der blev det ret hurtigt klar, at vores sigte var at vise, hvad der var forbudt, siger Aia Fog til DR Kultur.
Trykkefrihedsselskabet: Vi ved intet om kunst
Går I så ikke ind og ændrer Dan Parks mål med den samlede udstilling, når I kun vælger en tredjedel af hans værker fra udstillingen og censurerer totredjedel af dem væk?
- Det har intet med censur at gøre. Vi fokuserer på det kriminaliserede. De andre billeder, som ikke er forbudt, skal ikke støje i forhold til det, det handler om. Og det er at vise, hvad Sverige har forbudt.
Men vil udstillingen så ikke ændre karakter i forhold til Dan Parks idé?
- Jo, måske i en kunstnerisk sammenhæng. Men vores mål er ikke den kunstneriske sammenhæng, det har vi ikke forstand på. Vi vil vise, at Sverige krænker ytringsfriheden og smider en kunstner i fængsel, siger Aia Fog.
Hornsleth: Jeg er ikke 100 procent inde i sagen
Kristian von Hornsleth fortæller til DR Kultur, at han ikke har noget at gøre med, hvilke billeder der skal indgå i udstillingen, men at han blot lægger lokaler til.
- Det gør jeg af principielle årsager, fordi jeg synes det er noget pis, at man kan blive smidt i fængsel for at udstille nogle billeder.
Men det er jo blot ni af i alt 31 billeder, som i vælger at udstille. Mange af de resterende 22 billeder er også ret kontroversielle og kunne sagtens fornærme både jøder og katolikker. Hvis det her handler om ytringsfrihed, hvorfor vælger i så ikke også at udstille dem?
- Ja, det ved jeg ikke helt. Jeg er ikke 100 procent inde i sagen. Jeg må lige tale med Trykkefrihedsselskabet om, hvad vi gør. Det kan være, vi kan finde på noget andet. Der er jo et stykke tid til at udstillingen skal åbne, siger Kristian von Hornsleth.