Kvinder vil se kunst - mænd vil på koldkrigsmuseum

Danske museer bliver i stigende grad besøgt af kvinder. Mest populære er Kvindemuseet og kunstmuseer, mens mændene vil have koldkrig, teknik og jagt.

Langt de fleste gæster på Koldkrigsmuseet på Langeland er mænd, viser ny undersøgelse. (© Langelandsfortet)

Kvinderne indtager i stigende grad de danske museer. Hele 62 procent af brugerne på museerne var sidste år kvinder, hvilket er en stigning fra 59 procent i 2009.

Dermed var kun 38 procent af brugerne mænd.

Det mest populære museum for kvinderne er Kvindemuseet, hvor hele 91 procent af de besøgende er kvinder. Dernæst kommer mere traditionelle kunst- og designmuseer som Kastrupgårdsamlingen, Designmuseum Danmark og Arken.

Jagt og krig hitter hos mænd

For mændene er det derimod krig, jagt og teknik, der hitter. 68 procent af de besøgende på Koldkrigsmuseum Langelandsfortet var i 2013 mænd, mens det på Danmarks Tekniske Museum og Dansk Jagt- og Skovbrugsmuseum henholdsvis havde 63 og 60 procent mandlige besøgende.

Det konkluderer en brugerundersøgelse, som Kulturstyrelsen har foretaget af de danske museer.

Kvinder har længe været dem, der besøgte de danske museer mest, og det er særligt blandt de unge gæster, at kvinderne er i overtal.

Men tallene i undersøgelsen skal sammenstilles med, at der er flere mennesker end nogensinde, der besøger de danske museer, siger Nils M. Jensen, direktør for Organisation for Danske Museer:

- Derfor er det lidt ærgerligt, at der altid skal være noget galt, når det nu faktisk går bedre end nogensinde. Men det er klart, at vi skal arbejde for at få flere mænd til at gå på museum. Der er masser af oplevelser og viden - også for mænd - på de danske museer, siger han til DR Kultur.

Kvinder er bedre uddannede

Rapporten konkluderer, at kvindernes dominans i museernes gange skyldes, at flere kvinder end mænd har en mellemlang eller lang videregående uddannelse.

Museerne tiltrækker generelt flere besøgende med en længerevarende uddannelse, skriver forfatterne til rapporten.

Selv om de besøgende oftest er kvinder, så er det mændene, der har magten på museerne. Hele 73 procent af museernes bestyrelsesmedlemmer er mænd, mens 57 procent af lederne på de statslige og statsanerkendte museer er mænd.

Hver fjerde museumsgæst er udenlandsk

Rapporten viser også, at der er sket en lille stigning i antallet af udenlandske gæster. Fra 2009 til 2013 steg andelen af udenlandske brugere fra 22 til 25 procent.

Kulturstyrelsen vurderer, at antallet af udenlandske turister vil stige i takt med at flere rejser, og flere tager på såkaldte kulturferier.

- Vi ved at turisterne - også dem udenfor de større byer - generelt og i stigende omfang efterspørger kulturoplevelser. Derfor ønsker vi strategisk og politisk bevågenhed for at medvirke til at sikre, at der også er fokus på markedsføring og udvikling af de mange oplagte turistmål, der findes i Vandkantsdanmark, siger Nils M. Jensen.