Bødlen kaster politikeren mod en træstubs ru overflade og hugger i to forsøg hovedet løs fra kroppen. Den ophidsede gruppe oprørere jubler, sætter hovedet på en pæl og kappes om at bære det rundt.
Nej, det er ikke en scene fra Den Franske Revolution eller en menneskeofring i fjerne tiders Inkarige.
Det er København om kun fire år, hvor en økonomisk krise har presset befolkninger i Vesten så langt, at en borgerkrig bryder ud - så langt, at helt almindelige mennesker hurtigt skifter familieliv og civiliseret hverdag ud med mord og menneskejagt.
Romanen 'Den danske borgerkrig 2018-24' af Kaspar Colling Nielsen er en dyster fremtidsvision.
Men bogen, som er nomineret til DR Romanprisen 2014, er også fuld af fantasifulde, groteske fortællinger. Som dén om kvinden, der gemmer en jødisk familie inde i sin krop.
En talende hund og evigt liv
Fortælleren er en 475-årig rigmand, som efter et stamcelleprogram har fået evigt liv.
Han ser tilbage på og reflekterer over sine oplevelser, da han kæmpede på oprørernes side som 25-årig. Lytteren er rigmandens bedste ven, den 350-årige talende hund Geoff.
En tomats flugtplan går galt
Hvert kapitel afsluttes af korte fortællinger.
Nogle er en del af fortællerens historie om krigen, mens andre er de mere groteske: for eksempel om en dåsetomats flugtplaner og døden i en gryde.
Eller om et sindssygehospital for dyr, hvor den psykisk syge bjørn Pia leder efter sin stjålne honningkrukke.
Vær selv med i debatten
På Litteratursiden.dk debatterer læsere lige nu 'Den danske borgerkrig 2018-24', som er nomineret til DR Romanprisen 2014.
Vær selv med i debatten.
Synes du for eksempel, at en talende hund bliver for utroværdigt?
Er mennesker grundlæggende onde, eller udvikler man ondskab eller ligegyldighed over for andres liv?
Anmelderne skrev...
- Årets hidtil vildeste danske roman. En balstyrig, intelligent og fuldstændig syret fortælling, som sprænger sig vej gennem alle forhindringer for at nå frem til det, det gælder om: at tænde et bål af begejstring i hovedet på sin læser. - Politiken, 6 hjerter.
- Romanens kerne er den aktuelle finanskrise samt de forjættende boliglån, der får katastrofale følger - dén analyse er skræmmende troværdig. Netop den realistiske skildring af, hvordan økonomisk deroute kan forvandle en human kultur til barbari, fungerer. (…) Problemet med Kaspar Colling Nielsens koncept er ikke forestillingen om borgerkrigen, for den er måske ikke helt ude i hampen. Problemet er derimod, at både læser og roman går død i det evige liv som blasert overklasse. - Jyllands-Posten, 3 stjerner.