Årets bedste romaner: Se de nominerede til DR Romanprisen 2014

Grimt mørke, en konges kvinder og dansk borgerkrig: Seks meget forskellige bøger er nomineret til bogprisen. Se listen her.

Josefine Klougart er nomineret til DR Romanprisen med sin nye roman ’Om mørke’, som DR Romanklubben læser og debatterer i maj. (Foto: © Sofie Amalie Klougart)

Så er feltet til DR Romanprisen 2014 faldet endelig på plads: seks romaner er nomineret til prisen, som DR uddeler i juni 2014.

Maria Hellebergs 'Kongens kvinder' er på listen, og det er Josefine Klougarts nye 'Om mørke' også.

Se hele listen til venstre og læs mere om bøgerne nederst i artiklen.

Vinderen vælges af en jury af læsere i DR's Romanklubber, som læser en af de seks om måneden fra december til maj. Undervejs debatterer og vurderer læserne bøgerne i læseklubber på landets biblioteker og online på Litteratursiden.dk.

Nye temaer og stof til debat

Og netop dialogen om bøgerne i læseklubberne er vigtig. Derfor skal et par af de nominerede romaner helst bringe nye temaer op på en original måde, fortæller Lise Vandborg.

Hun er chefredaktør på Litteratursiden.dk og udvælger på vegne af bibliotekerne de seks nominerede romaner sammen med DR.

- For eksempel giver Kaspar Colling Nielsens fabulerende roman 'Den danske borgerkrig 2018-24' masser af stof til en debat om et velfærdssamfund i dyb krise og om faren for borgerkrig i Danmark. Samtidig giver Hassan Preisler i 'Brun mands byrde' med en stærk sproglig energi i en nærmest stakåndet stil inspiration til at debattere identitet og integration fra nye vinkler, fortæller Lise Vandborg.

Mangfoldighed i form og indhold

De seks romaner i det endelige felt er meget forskellige i både indhold og form. Det er nemlig vigtigt, at de nominerede ikke handler om det samme, forklarer Lise Vandborg.

- Så ender vi ikke med seks bøger, der handler om en vanskelig barndom eller sorgen over at miste.

Derudover skal der også være forskellige genrer inden for romanen:

- Ofte har vi en historisk roman med. Det har vi også i år, nemlig Maria Hellebergs 'Kongens kvinder'. Den rummer masser af guf til læseklubberne i form af Hellebergs fantastiske beskrivelse af kvinderne omkring Christian d.4. - en mand og en periode, som interesserer rigtig mange mennesker, siger Lise Vandborg.

Sidste år vandt netop en historisk roman: Kim Leines 'Profeterne i Evighedsfjorden'.

Udfordringer til læserne

Men interessante emner er ikke nok.

Mindst en af romanerne skal udfordre deltagerne i læseklubberne med genre, form og stil og inspirere til en dialog om, hvad sproget kan, forklarer Lise Vandborg og nævner Josefine Klougarts nye roman 'Om mørke':

- Den vil kunne igangsætte en dialog i læseklubberne om, hvordan Klougarts lyriske og sanselige sprog kombineret med den brudte kronologi i romanen viser bevægelserne i det menneskelige sind og i glimt kan få os til at forstå det, som vi ellers ikke kan forstå.

Et kig på barndommen

Mange af de romaner, der er udkommet i år, handler om barndomsoplevelser - og nogle af dem tager afsæt i forfatterens eget liv, fortæller Lise Vandborg.

- Vi har så nomineret de romaner, vi syntes var de bedste, nemlig Erling Jepsens 'Den sønderjyske farm' og Kirsten Myers' 'Sommerbarn'. Erling Jepsen, fordi han på en raffineret måde får sin læser til at grine og græde på samme tid, og Myers, fordi hun har en sjælden set indlevelse i og beskrivelse af barnets univers, når det møder ondskab fra sine nærmeste. Samtidig giver romanen et eminent tidsbillede af livet på landet i 60'erne, siger Lise Vandborg.

Du kan selv være med til at bestemme hvilken bog, der skal vinde DR Romanprisen ved at deltage i debatterne på Litteratursiden.dk eller melde dig ind i en læseklub på dit lokale bibliotek - se listen her.

Mere om romanerne:

Erling Jepsen: 'Den sønderjyske farm'Læses i december. Debatten er allerede i gang på Litteratursiden.dk

Jepsen tager os endnu en gang med tilbage til den dysfunktionelle familie på ismejeriet i Gram. I denne bog har Allan, som er blevet 12 år, fået en kaninfarm - og med den både ansvar og et nyt fokus i sit liv.

Hassan Preisler: 'Brun mands byrde'

Læses i januar

Preislers stærke debut handler om at finde sig selv, når man er havnet i en kløft mellem dansk og pakistansk kultur. En identitetsrejse i et hæsblæsende tempo.

Kirsten Myers: 'Sommerbarn'

Læses i februar

Anne er blevet født som en erstatning for sin døde søster. Og sådan lever hun sit liv. Prøver at passe på ikke at gøre sig fortjent til familiens fysiske og psykiske misbrug. Et stærkt tidsbillede på 60'ernes Danmark.

Kaspar Colling Nielsen: 'Den danske borgerkrig 2018-24'

Læses i marts

Hvad nu hvis? Kaspar Colling Nielsen kigger ind i fremtiden, hvor dystre forudsigelser om finanskrisen, globalisering og grådige spekulanter har kastet Danmark ud i en voldsom borgerkrig.

Maria Helleberg: 'Kongens kvinder'

Læses i april

Kong Christian den 4. var en mand, der omgav sig med kvinder - og især tre fik betydning for ham som far, regent og ægtemand. I 'Kongens kvinder' beskriver Maria Helleberg en historisk periode med meget stor betydning.

Josefine Klougart: 'Om mørke'

Læses i maj

Klougarts fjerde roman handler om - ja, mørke. Om det grimme, ubearbejdede mørke, som livet også består af, og som er svært at sætte ord på. Det forsøger hun alligevel at gøre.