- De læser deres sms'er, også selv om det har med lektier at gøre, fortæller David Kowalski, klasselærer i 9. klsse på Herningvej Skole i Aalborg.
Skolen har sammen med Aalborg Bibliotekerne, forlaget SMSpress og forfatterne Svend Åge Madsen, Kim Fupz Aakeson og Julie Hastrup sat tre 3 sms-noveller på pensum.
Også Hasseris Gymnasiums 1. g-klasser er med i projektet, som undersøger, om sms-noveller kan give unge lyst til at læse mere.
En sms-novelle er en historie, der er skrevet specifikt til mediet. For eksempel en dialog mellem to mennesker, hvor man er fluen på væggen og følger den dialog, fortæller Christian Winther, som er redaktør på SMSPress.
Litteratur bliver spændende
Og netop formatet - sms'en - har fanget eleverne, fortæller klasselærer David Holm Kowalski.
- Det er inspirerende at få litteratur i et andet format og medie. Det har gjort det spændende for eleverne. På skemaet har vi arbejdet med formen og mindre med indholdet - vi har for eksempel bedt eleverne om at skrive sms'er til deres venskabsklasser, fortæller han.
Unge læser på digitale medier
Det er jo ikke fordi, at unge ikke læser, siger Maria Sjøblom, som er områdeleder på Aalborg Bibliotekerne og en del af projektet. Men læsningen foregår meget på de digitale medier, og derfor skal forsøget ramme unge dér, hvor de er.
- Eleverne har talt meget om det i frikvarterer og på Facebook. Sms'er er en god måde at ramme de unge, måske især den store gruppe unge, som ikke har automatiseret deres læsning - det vil sige, at de kan læse et ord, men de kan ikke læse indenad og udlede en handling. Vi vil gerne have, at de læser af lyst, for så bliver de bedre til at studere og klare sig bedre igennem.
Forfatter: Sms'en trænger sig på
Især forfatter Svend Åge Madsens sms-novelle 'Gid' var populær hos eleverne på Herningvejen Skole.
Selv om Svend Åge Madsen kun har sendt én sms i sit liv, opdagede han hurtigt, at fortællinger på sms kan noget meget interessant, fortæller han. Som forfatter kan man nemlig spille på den overraskelselseseffekt og umiddelbare nærhed, en sms har:
- Man får den der umiddelbare reaktion, fordi man kommer lige ind til læseren. Når sms'en melder sig, så modtager vi den og læser den som en personlig henvendelse. Der er det nærvær, som er påtrængende, i forhold til bogen, som ligger pænt og venter, til man tager den. Sms'en trænger sig ind på én, forklarer han.
Forfatteren har derfor også formet sin historie som en personlig henvendelse.
- Det er det sjove og det markant anderledes ved sms, at man har den fornemmelse, at der er nogen der står og banker én på ryggen og siger: "Nu skal du lige høre her". Det giver nogle andre oplevelser.
Skal ikke læse flere bøger
Maria Sjøblom, Aalborg Bibliotekerne, fortæller, at målet med projektet ikke er at få flere til at læse de tykke bøger på reolen, men derimod at vise unge, at litteratur kommer i mange former, fortæller Maria Sjøblom fra Aalborg Bibliotekerne.
- De unge skal opdage, at biblioteker ikke kun er tykke bøger, men litteratur i mange former.
Projektet, som er støttet af Kulturstyrelsen, slutter i januar. En forsker fra Nationalt Videnscenter for Læsning har fulgt projektet og samler op dér. Undersøger, om noveller som unge modtager og læser på deres mobiltelefon, kan give dem lyst til at læse mere.