'House of Cards' tager det skandaløse og kriminelle og fører det helt ud over grænsen. Derfor sidder tusindvis af danskere klar foran skærmen, når Netflix fredag morgen præsenterer anden sæson af den populære serie.
Det vurderer professor Ib Bondebjerg fra Københavns Universitet. Han sammenligner med britiske og danske serier - eksempelvis 'Borgen' - og mener, at den amerikanske serie leverer et "kvantespring ind i afdækningen af de indre magtmekanismer i det politiske liv".
- Man har set magtkampe og svinerier i alle serier, men den (House of Cards, red.) får simpelthen en tak mere i 'House of Cards', siger Ib Bondebjerg.
Han mener, serien er blevet en succes af flere årsager.
Balancerer på kanten uden at miste troværdighed
Udover at den går tættere på end de andre serier, så kommer handlingen ud på overdrevet, men formår alligevel at balancere på kanten uden at miste sin troværdighed.
- Nogle seere vil sige, at alt ikke er sandt. Men mon ikke mange andre, der kender til amerikansk politik, som er mere spektakulær og dramatisk, vil sige, at serien peger på noget, som desværre er genkendeligt fra virkeligheden, siger Ib Bondebjerg til DR Kultur.
https://www.youtube.com/watch?v=gBabKoHSErI
Samtidig kalder han også trekantsdramaet mellem Frank Underwood, hustruen Claire Underwood og journalisten Zoe Barnes for chokerende og mener, at den politiske og private handling i serien er langt mere rå og brutal, end hvad 'Borgen' for eksempel har vist.
Det gode og det onde taler til os
- Serien giver et hyperrealistisk og antimoralsk indblik i den politiske virkelighed og spillet mellem karaktererne. På den måde er hovedpersonerne både helte og skurke, og det er både det gode og det onde, der taler til os. Det er dér, jeg tror, seriens attraktion ligger, siger Ib Bondebjerg, der også peger på den særlige fortælleform, hvor Frank Underwoods kommenterer sine egne handlinger direkte til kameraet.
Han tør ikke komme med et bud på, hvad der kommer til at ske i seriens anden sæson, men på baggrund af omtalen og anmeldelserne, så mener han ikke, man vil blive skuffet.
- Serien ser i hvert fald ud til at holde standarden - og måske endda blive endnu bedre. Der er i hvert fald indikationer på det, siger han.
Samme tendens rammer danske serier
Ib Bondebjerg vurderer også, at seriens brutale og grænseoverskridende realisme kommer til at få betydning for den måde, vi laver serier på i Skandinavien.
- De amerikanske serier har altid været front runnere på genren, og det har allerede påvirket den skandinaviske tradition på mange måder. Vi ser det allerede i 'Arvingerne', der til trods for at det er en typisk DR-serie, har en handling, som er mere brutal og grænseoverskridende, siger Ib Bondebjerg.
Artiklen er blevet opdateret, fordi det tidligere i Ib Bondebjergs første citat kunne opfattes, at serien 'West Wing' er britisk. Den er amerikansk.