Den tidligere fodboldmålmand Arek Onyszkos selvbiografi, bogen om DR's tidligere generaldirektør Kenneth Plummer og biografien "Miss Sunshine" om Caroline Wozniacki har alle skabt et stort postyr ved deres udgivelse.
Og så har bøgerne det tilfælles, at de er udgivet på enmandsforlaget Bogkompaniet, som i dag kan stille endnu en kontroversiel bog på hylden: Livet, det forbandede - der blandt andet handler om livet på ugebladet "Set og Hørt".
På Bogkompaniets hjemmeside beskriver firmaet dets bogudgivelser således:
- Vores bøger er aldrig ligegyldige. Der er holdninger og kant. Nogle gange provokerende, nogle gange kærlige, for det meste begge dele og altid ærlige.
Manden bag Bogkompaniet hedder Johnny Staun, og hans navn har jævnligt været i pressen, når der er blevet udgivet bøger med Bogkompaniets navn på ryggen.
Titler, som i flere tilfælde har ført til fyresedler.
Fyreseddel til OnyzskoEt tillidsbrud var i 2009 skyld i, at den tidligere polske fodboldmålmand Arek Onyzsko blev afskediget i FC Midtjylland.
I hans selvbiografi "Fucking polak" beskrev han blandt andet sit had til bøsser, at han syntes, at Hells Angels' grundtanker var seje, samt hvor lidt kvindelige sportsjournalister havde forstand på fodbold.
Især førstnævnte udtalelse fik omtale i Danmark og en chokeret Johnny Staun måtte erkende, at "Fucking polak" i sidste ende førte til personlige konsekvenser for Arek Onyzsko.
- Jeg er trist og i chok. Jeg er mundlam og virkelig rystet, sagde Johnny Staun i november 2009 til Jyllands-Posten.
Havde ikke overvejet konsekvenserneI interviewet med Jyllands-Posten tilkendegav han blandt andet, at han ikke kunne forstå, at man kunne blive fyret for at sige sin mening, og at han ikke havde overvejet, at en fyreseddel kunne være en konsekvens af bogens indhold.
- Jeg mener ikke, at det er mit ansvar. Når folk kommer og laver en bog hos mig, kan jeg ikke se, at jeg skulle rådgive om, at de kan blive fyret, fordi en samlet presse har besluttet sig for at bringe ni linjer om bøsser ud af en bog på 200 sider. Hvordan skulle jeg kunne rådgive mig ud af det, spurgte han.
Fyreseddel til Plummer
I slutningen af oktober 2010 rullede der så endnu et hoved i kølvandet på en af Bogkompagniets titler, "Plummer – summen af kardemommen" af BT-journalisten Kurt Lassen.
DR's tidligere generaldirektør Kenneth Plummer blev fanget i et forsøg på at indgå en studehandel med journalisten, der havde hele seancen på lyd.
Hvis Kurt Lassen ville undlade at skrive om Kenneth Plummers privatliv, ville den tidligere generaldirektør til gengæld oplyse navnene på to andre kandidater til det job, som han fik i oktober 2005.
I strid med straffeloven
Påstandene fik juraeksperter til at vurdere, at handlingen var i strid med straffelovens paragraffer, og Kenneth Plummer blev politianmeldt og senere fyret.
Netop Kurt Lassen har intet at udsætte på samarbejdet i forhold til hverken Johnny Staun eller Bogkompagniet, fortæller han til dr.dk.
Bogkompagniet har udgivet tre af Kurt Lassens bøger, og selv om de to parter ikke har samarbejdet siden 2010, har Kurt Lassen ikke mistet modet til at samarbejde med Bogkompagniet og Johnny Staun igen.
Kontrovers med Se og Hør
Vi spoler tiden fire år frem. Til dagens udgivelse af "Livet, det forbandede". I romanen af Se og Hørs tidligere journalist Ken B. Rasmussen antydes det, at ugebladet har brugt lyssky arbejdsmetoder.
Blandingen af fakta og fiktion har indtil nu gjort graden af sandhed i bogens påstande uklart.
Tilsyneladende også for Bogkompagniet og Johnny Staun.
- Måske er der dokumentation, det håber jeg. Du kan sige, at det kunne være rart for mig som forlægger at vide, om der findes dokumentation for påstanden. Men bogen er en romantype, baseret på fakta og fiktion, og hvad der er hvad, har jeg ikke den store viden om, sagde han tidligere i dag til Ritzau.
Hvis bogens påstande står mål med virkelighedens verden, kan den få konsekvenser for Se og Hør.
Kalender med Anni Fønsby
Det er ikke første gang, at Johnny Staun er i konflikt med ugebladet.
Se og Hør bragte i 2009 en række pikante kalenderbilleder af Anni Fønsby. De 12 billeder skulle sælges samlet i en kalender, der skulle sendes i julehandlen.
Første oplag var planlagt til 10.000 eksemplarer, men Staun anslog selv, at det salgstal var lavt sat grundet Anni Fønsbys popularitet.
Hun blev dog aldrig kalenderpige, og ifølge Johnny Staun skyldtes det Se og Hør.
- Jeg blev irriteret og frustreret, da jeg opdagede, at de bragte billederne uden tilladelse. Det betød, at projektet var dødt, konstaterede han i et interview med Ekstra Bladet i 2011.
Anni Fønsby fik medhold i, at brugen af billederne var ulovlig, og Se og Hør blev dømt til at betale en erstatning på 112.000 kroner.
Pinup-kalender
Historier om Johnny Stauns kulørte virke begynder dog før, han etablerede Bogkompagniet.
I 1997 udgav han således en pinup-kalender med Jade Laila, kendt fra P3's Tæskeholdet. Han har været manager for forfatteren og entertaineren Lotte Heise og sørget for, at tidligere sportsstjerner og Farums tidligere borgmester, Peter Brixtofte, kom ud på foredragsturné.
Samarbejdet med Lotte Heise endte i retten i 1999, hvor Johnny Staun blev dømt for et forsøg på underslæb for 14.000 kroner.
Ren fiktion
Johnny Staun har også været involveret i bogen “Kamp til stregen” om den kontroversielle eks-politiker Tommy Kamp, der har skabt en del røre, selv om den aldrig er blevet udgivet.
Staun bistod forlaget People's Press med at udgive bogen, og historier fra bogen havnede i 2012 i BT.
Men Tommy Kamp, der blandt andet er kendt for cafébesøget i Køge med en rocker og S-politikeren Henrik Sass Larsen, hævdede, at citaterne og oplysninger i BT og i bogens manuskript var ren fiktion og derfor ikke vil blive udgivet.
Det er hverken første eller sidste gang, at historier fra de bøger, Johnny Staun har arbejdet med, er havnet i BT.
I forbindelse med publiceringen af "Livet, det forbandede" har BT været først med nyhederne.
Det gjaldt også for Miss Sunshine - biografien om tennisstjernen Caroline Wozniacki. Her kunne BT på baggrund af bogen fortælle, hvordan Caroline Wozniackis far og træner havde pacet og straffet sin datter.
Det gjorde Piotr Wozniacki så gal, at han truede med at trække forfatteren til bogen, Kurt Lassen, i retten.
- Jeg er ikke kynisk
Johnny Staun har tidligere afvist, at han bevidst går efter at udgive kontroversielle bøger, og han har fortalt, at han har fravalgt bøger, fordi de var for svinske.
Samtidig står han ved, at han går efter bøger med kant og salg i, men at det ikke gør ham følelseskold. Som han har sagt til fagbladet Journalisten:
- Jeg er blevet kaldt en kold og kynisk forlægger, der kun er ude på at tjene penge. Og selvfølgelig skal jeg tjene penge. Det samme skal en bager, men han bliver ikke kaldt kynisk af den grund.