Børn kan glæde sig til bedre godnathistorier, og unge kan se frem til flere bøger at vælge imellem. Det kan være resultatet af, at Nordisk Råd i aften for første gang udvælger den bedste nordiske forfatter inden for børne- og ungdomslitteratur.
- Først og fremmest er det en synliggørelse af området. Ny nordisk børnelitteratur får ikke meget opmærksomhed generelt, og det er relativt få børnebøger, der bliver anmeldt, siger Nina Christensen, leder for Center for Børnelitteratur ved Aarhus Universitet.
- Prisen betyder, at genren får mere opmærksomhed, og vi kan håbe, at det også betyder, at vi får udbredt den bedste børnelitteratur inden for det nordiske område, siger hun.
Fem forskellige priser
Nordisk Råd, som er et samarbejde mellem de nordiske lande, har allerede priser til voksenlitteratur, film, musik samt natur og miljø, men fra i år vil den bedste nordiske forfatter af børne- og ungdomslitteratur altså også få en pris.
Nina Christensen fortæller, at et af de væsentligste kendetegn ved nordisk børnelitteratur er forestilling om, at barnet er et individ med rettigheder, kompetencer og med ret til at have indflydelse på sin egen situation. Her nævner hun blandt Astrid Lindgreens Pippi og Ole Lund Kirkegaards bøger som typiske eksempler.
Men selv om den nordiske litteratur har sine fælles kendetegn, så mener hun, at prisen kan være med til at vise forskellene mellem landene. Blandt andet har hun lagt mærke til, at den grønlandske litteratur har forbindelser til inuit-samfundet, mens det samiske har forbindelser til den russiske kultur.
- Så man får også øje på de forskellige indflydelser, der er i den nordiske litteratur, siger Nina Christensen.
Svært at etablere pris
Søren Kassebeer, litteraturredaktør på Berlingske, er dog mindre optimistisk. Han roser, at Nordisk Råd vil hædre børnelitteraturen, men han tror ikke, prisen vil gøre nogen stor forskel.
- Det er svært at etablere en bogpris, fordi der er så frygtelig mange i forvejen. Selv Astrid Lindgreen-prisen, som er en slags Nobelpris for børnelitteratur, gør ingen kæmpe forskel, siger Søren Kassebeer.
Han tror heller ikke, at det vil betyde et større udbud af nordisk børnelitteratur, da de nordiske forlag allerede er opmærksomme på, hvad der sker på tværs af grænserne.
- I Danmark er de mest populære børnebøger allerede fra Sverige og Finland. Jeg tror ikke på, at der er et underskud af interesse for de andre nordiske lande, siger han.
Nordisk Råds uddeler i aften de fem priser ved et gallashow i Oslo. Priserne er hver på 350.000 danske kroner.