Redaktører og oversættere bliver overvåget af store bodyguards, mens de arbejder på den danske oversættelse, og de færdige manuskripter skal fragtes via topsikrede usb-nøgler.
Sådan lød kravene blandt andet, da Charlotte Jørgensen redigerede Dan Browns nye bog, 'Inferno', som bliver udgivet i USA og Danmark 14. maj. Og den tendens vil blive endnu større, mener Bjarke Larsen, redaktør på bogbranchens fagblad, BogMarkedet.
- Det er en tendens, der vil blive større de kommende år. Bestsellere har fået en større betydning for flere forlag, og derfor bliver det mere afgørende for dem, at intet slipper ud op til en udgivelse.
Større økonomisk betydning
Han fortæller, at tendensen er relativ ny, og peger på udgivelser som J.K. Rowlings romaner 'Den tomme plads' og den sidste Harry Potter-bog 'Harry Potter og Dødsregalierne' som eksempler.
- Forlagene betaler et større forskud på titlerne, og derfor betyder de også mere for forlagenes økonomi.
Bjarke Larsen peger særligt på tre årsager til den øgede sikkerhed. Først og fremmeste ønsker forlagene at styre hele processen op til udgivelsen, så bogens plot ikke kommer ud i pressen. For det andet er det for at minimere risikoen for, at bogen bliver piratkopieret og lagt på nettet, og så skaber den store hype om sikkerheden også gratis omtale i pressen.
Udgives på engelsk og dansk samtidig
Den øgede fokus på de helt store bestsellere, som i bogbranchen selv kalder big books, samt den øgede sikkerhed ser dog umiddelbart ud til at være en fordel for læserne. Tidligere måtte danskerne ofte vente på at få den oversatte udgave af en engelsk bestseller i flere måneder. Men på grund af forlagenes frygt for at miste penge på piratkopieringer bliver de store bestsellerne nu i højere grad udgivet samtidig på både engelsk og dansk.