Dansk børnebog beskyldes for racisme i Sverige

Martin Jakob Strids danske børnebog ’Mustafas kiosk’ fra 1999 har skabt forargelse på de sociale medier i Sverige. Læserne kalder den både ”racistisk” og ”islamofobisk”. ”Idiotisk” mener forfatteren.

Børnebogsforfatteren og tegneren Jakob Martin Strid fik i 2012 Kronprinsparrets Kulturpris. I Sverige beskyldes hans bog 'Mustafas kiosk' nu for racisme. (© Forlaget Politisk Revy)

- Bør små børn virkelig lære rim ved hjælp af islamofobi?

Sådan spørger en forarget læser på forlaget Kabusa Böckers Facebook-side.

Det svenske forlag står bag udgivelsen af den danske børnebog 'Mustafas kiosk', der er skrevet af den danske forfatter Jakob Martin Strid i 1999 og udgivet i Sverige i 2002.

Her 11 år efter vækker bogen nu harme på de sociale medier på den anden side af sundet.

Det skriver svenske svt.se.

Racistisk karikatur

Bogen bliver voldsomt kritiseret for sin skildring af karakteren Mustafa, som de svenske læsere kalder en "racistisk karikatur".

De er fortørnede over både billeder og tekster i 'Mustafas kiosk', som de mener skaber en negativ stereotyp af muslimske mænd.

I bogen fortæller Mustafa blandt andet en historie, hvor han halshugger en mand med sin krumsabel, mens bogens forside forestiller ham stående med sin sabel på kioskdisken.

Trukket tilbage af forlag

Kritikken har været så massiv, at bogens svenske forlag, Kabusa Böcker, nu forsøger at trække den tilbage fra markedet, fortæller forelægger Kerstin Aronsson til svt.se

Hun har modtaget adskillige sure telefonopkald og e-mails fra sårede læsere, der ikke forstår, hvordan bogen nogensinde er blevet udgivet i Sverige.

- Det er mange år siden. Det var en bog, som udkom i mange lande og, hvis jeg husker rigtigt, vandt en del priser. Ingen opfattede den racistisk dengang, forklarer hun til svt.se.

Det svenske forlag har set sig nødsaget til at skrive en undskyldning på Facebook, hvor de er "oprigtigt kede af at have såret og krænket både voksne og børn!".

Forfatter: "total idiotisk"

Bogens danske forfatter Jakob Martin Strid finder anklagen om racisme "total idiotisk".

I en mail til svt.se skriver han, at "bogen er en kærlig, inkluderende og humoristisk skildring af en indvandrer set fra et barns øjne. Se på billederne - der er både et sort og et hvidt barn."

Ifølge ham er det indlysende, at Mustafas historie om halshugning er en skrøne, der udspringer af kioskejerens egen fantasi.

Han finder det underholdende, at bogen blev opfattet som venstreorienteret i Danmark, mens den nu tolkes som racistisk i Sverige. En tolkning han dog ikke giver meget for:

- Man er ikke automatisk skånet for humor, fordi man er indvandrer eller muslim. Ifølge den logik kan vi kun lave sjov med hvide, heteroseksuelle mænd, skriver han til svt.se

Deler navn med kontroversiel politiker

Ifølge fra bogens danske forlag, Politisk Revy, er den pludselige kritik affødt ved en tilfældighed.

Han siger til Berlingske, at 'Mustafas kiosk' har været udsolgt i Sverige i flere år, men at mange i den senere tid har søgt på nettet efter "Omar Mustafa".

Det er navnet på en svensk politiker, der for nyligt blev valgt ind i det svenske socialdemokratis ledelse, men hurtigt trak sig igen, da han ikke ville opgive sin stilling som formand for det islamistiske forbund. Et forbund, der er blevet forbundet med visse kontroversielle handlinger.

- Mange har søgt på navnet Omar Mustafa og har fået bogen med en mand med en turban og en sabel på forsiden som et af søgeresultaterne, forklarer forlæggeren til Berlingske.