Hvis der er sandhed i påstandene om, at ugebladet Se og Hør har foretaget ulovlig overvågning af kendte danskere, så står vi over for den største journalistiske overvågningsskandale af sin slags i Danmark.
Det vurderer advokat med speciale i medieret Vibeke Borberg, der er adjunkt ved Københavns Universitet.
Det er i en ny bog skrevet af en tidligere journalist fra netop Se og Hør, at det - omend i fiktiv form - fremgår, at bladet i sine efterstræbelser på historier om de kendtes gøren og laden har benyttet en kilde, der tippede bladet med oplysninger om kendtes betalingskort.
På den måde kunne bladets journalister finde ud af, hvor de kendte befandt sig, og hvor de brugte deres kreditkort.
En sag uden sidestykke i Danmark
- Vi har aldrig haft noget lignende i Danmark. Overvågning af betalingsoplysninger kan sammenlignes med telefonaflytning. Hvis det viser sig at være sandt, så tåler det sammenligning med News of the World-skandalen, siger Vibeke Borberg til DR Nyheder.
News of the World var en populær britisk tabloidavis, der blev lukket af ejerne, efter at de britiske myndigheder kunne afsløre, at avisen havde telefonaflyttet en række britiske kendisser.
Folkestemningen kan blive Se og Hørs bøddel
Hvis påstandene om Se og Hørs overvågning viser sig at være rigtige, åbner det for en række retssager, hvor de personer, som har været udsat for den ulovlige privatlivskrænkelse kan søge om erstatning.
- Det har vi set tidligere. Beløbet svinger, men de pågældende personer vil få en godtgørelse for den krænkelse, de har været udsat for. Vi har tidligere set beløb i størrelsesordenen 75.000 til 100.000, men det er en kompleks sag at bedømme, siger Vibeke Borberg.
I sidste ende er det dog ikke de økonomiske kompensationer, men danskerne, der kommer til at afgøre fremtiden for Se og Hør.
- Folkestemningen bliver afgørende. Hvis den vender sig mod Se og Hør, så kan det blive umuligt for bladet at fortsætte i det format, vurderer Vibeke Borberg.
Både journalister og redaktører kan blive straffet
Indtil videre er historien om Se og Hørs overvågning baseret på påstande. Viser de påstande sig at være sande, er det både journalisterne, der har skrevet artiklerne, og de ansvarshavende redaktører, der kan se frem til straffe.
- Her er det medieansvarsloven, der gælder. Normalt oplever vi hovedsageligt bødestraffe i disse sager i medieverdenen, men i dette tilfælde kan man ikke afvise muligheden for fængselsstraf, siger Vibeke Borberg.
Hun gør opmærksom på, at sagen omfatter påstande om to væsentlige og alvorlige lovovertrædelser. Sagen handler således både om datasikkerhed og overtrædelse af persondataloven, altså spørgsmålet om, hvordan Se og Hør har skaffet oplysningerne, samt den journalistiske brug af dem.
Normalt bliver ansvarshavende redaktører og journalister straffet lige hårdt.
Det er endnu uvist, om politiet vil sigte nogen i sagen, men den har allerede kostet tidligere chefredaktør Henrik Qvortrup hans hidtidige job som politisk redaktør på TV2, hvor han ifølge en pressemeddelelse tirsdag har meddelt sin afgang.