Kinesiske myndigheder giver kunstnere mundkurv på

Den kinesiske kunstner Weiwei sidder bag tremmer i et ukendt fængsel. Han er en blandt flere kunstnere, som de kinesiske myndigheder har forsøgt at lukke munden på.

Den internationalt kendte kinesiske kunstner Ai Weiwei har siden søndag siddet bag lås og slå i et ukendt fængsel. Kinesisk politi har anholdt kunstneren, der efter sigende er under mistanke for økonomisk kriminalitet. Weiwei er bare en blandt flere åbenmundede kinesiske kunstnere, som de kinesiske myndigheder i årevis har forsøgt at lukke munden på.

- Man skal forestille sig et land, hvor alle, der siger noget imod systemet, er kontroversielle. I virkeligheden er det et meget farligt job at være kunstner i Kina, fordi kinesisk kultur er meget symbolladet, og lige præcis kunsten falder ind i det symbolsprog. Så kinesiske kunstnere er tit skydeskive fra myndighedernes side, fortæller den danske billedhugger og menneskerettighedsaktivist, Jens Galschiøt til DR Kultur.

Åbenmundet kritiker

Weiwei er udover sine kunstværker også kendt for sin åbenmundede kritik af de fraværende menneskerettigheder i Kina. Hans kritik har ført til flere indgreb fra myndighedernes side. For bare nogle måneder siden jævnede myndighederne kunstnerens atelier med jorden.

- Der er kommet den kæmpe revolution i hele det nordlige Afrika og hele Mellemøsten med Jasminrevolutionen. Og er der noget, Kina er bange for, så er det, at den her slags ting skal brede sig, siger Jens Galschiøt.

Myndigheder frygter oprør

De kinesiske myndigheder frygter, ifølge Galschiøt, at oprøret i Afrika og Mellemøsten skal brede sig til Kina. Der har kun været en ganske lille ansats til et kinesisk oprør, alligevel slår de hårdt ned på alt, hvad der rører sig - for eksempel kritiske røster, også selvom den kommer fra en verdenskendt kunstner.

- Det, der er interessant ved Kina er, at de ikke har noget som helst forstand på presse. De tager bare en af de største kunstnere, der udstiller på Tate og mange andre steder, og som virkelig er kendt. Ved at arrestere ham har man sendt et signal til alle andre kunstnere i Kina og har fortalt dem, at hvis de laver noget som helst, så sker der det samme, fortæller den danske billedhugger.

Kritikkerne dukker sig

De sidste år har myndighederne arresteret flere og flere kunstnere. Også den kinesiske forfatter og nobelpristager Liu Xiaobo blev anholdt for få år siden, fordi han var med til at offentliggøre "Charter 08", som var et opråb for demokrati og frihed. Og ifølge Jens Galschiøt virker myndighedernes signaler.

- Hvis man lever under et diktatur, så sker der dybest set det, at man dukker sig. Det er et gammeltkendt trick, at hvis man vil have folk til at holde deres kæft, så arresterer man nogle af deres ledere, og så tier de andre stille i et stykke tid, mener kunstneren.

Blev nægtet indrejse

Jens Galschiøt mener, at arrestationerne og indgrebene er en bølge, der er startet, og som er blevet værre og værre siden det kinesiske værtskab for OL i 2008.

- Jeg blev for eksempel nægtet indrejse i Hong Kong, fordi jeg skulle ind og deltage i en aktion omkring OL. Det var helt usædvanligt, at en udenlandsk kunstner blev nægtet indgang, men det var fordi, Kina ville sende et signal også til Hong Kong, siger Jens Galschiøt.

Sidste år blev den danske kunstner og menneskerettighedsaktivist igen nægtet indrejse, da han skulle til Kina for at holde en tale i forbindelse med 20-års dagen for massakren på Den Himmelske Freds Plads. Hans besøg var forhandlet igennem, og han havde fået de fornødne tilladelser. Alligevel blev han arresteret, sat i et halvt døgns forhør og sendt hjem igen. Alt sammen fordi Lars Løkke havde mødtes med Dalai Lama.

- Det her handler om, at man sender signaler hele tiden. Og der korsfæster man alle, fortæller Jens Galschiøt.