Ejerskab til gamle kirker er uklart

Hverken Kirkeministeriet eller Nationalmuseet kan komme med et klart svar på, hvem der egentlig ejer de gamle kirker.

Der ligger 1700 middelalderkirker rundt omkring i det danske landskab, men der er ikke nogen, som ved, hvem der ejer dem.

I Salling Provsti ligger 32 af middelalderkirkerne, og de bliver i dag passet af menighedsrådene; men hvis man begynder at lukke kirkerne, hvem skal så stå for vedligeholdelsen?

Ifølge provsten i Salling Provsti, Susan Aaen, er det et problem, at der ikke er nogen plan for, hvordan middelalderkirkerne skal sikres for fremtiden:

- Kirkerne kan jo ikke passe sig selv. Der er et højt vedligeholdelsesniveau, og det er det, der i fremtiden er truet, siger hun til P4 Midt & Vest.

Ingen svar på ejerskab

Hverken Kirkeministeriet eller Nationalmuseet kan komme med et klart svar på, hvem der egentlig ejer kirkerne.

- Det er et af de spørgsmål, der i dag ikke er noget klokkeklart svar på, siger informationskonsulent i Kirkeministeriet, Jørgen Engmark til Kristeligt Dagblad. - Spørgsmålet har været diskuteret gennem tiden, men mig bekendt er der ingen, som har draget en endelig konklusion. Men langt de fleste middelalderkirker er selvejende, og brugsretten er overgivet til menighedsrådets bestyrelse, som har det fulde ansvar for, at kirkerne bliver vedligeholdt.

Der eksisterer ingen skøder på de gamle kirker, som kan fastslå ejerskabet præcist.

På Nationalmuseet kan man ifølge avisen heller ikke give et klart svar på, hvem der ejer middelalderkirkerne.