Danske film savner kvalitet

Kulturministeriet skal lave et nyt filmforlig, der skal hjælpe dansk film ud af krisen. Men der mangler kvalitet, mener manden bag nyt filmselskab.

Thomas Vinterberg har netop vundet Nordisk Råds Filmpris, sidste år vandt Lars von Trier selvsamme pris for sin film "Antichrist" og også andre steder i den store verden vinder danske film priser.

Alligevel er der nogen, der mener, at dansk film er i krise.

2009 var et katastrofeår, hvor publikum svigtede danske film i biograferne, og filmselskaberne har svært ved at tjene pengene hjem.

Nu skal der forhandles et nyt filmforlig på plads i Folketinget, som skal imødegå krisen. Men politikerne diskuterer ikke rigtig det væsentligste problem.

- Det er spørgsmål om kvalitet, siger Søren Juul Petersen fra det lille filmselskab Zeitgeist Film.

Ingen taler om kvaliteten

Søren Juul Petersen mener, at problemerne i den danske filmbranche skyldes flere ting og nævner blandt andet de samfundsøkonomiske problemer med pirateri og strukturproblemerne omkring filminstituttets støtteordning.

Men den vigtigste faktor i den danske filmkrise er dog et kvalitetsproblem, mener Søren Juul Petersen.

- Et af de hovedområde, som vi ikke rigtig synes, der bliver talt om, er et kvalitetsproblem. Det vil sige det faktum, at der bliver produceret en masse danske spillefilm, som ikke finder et publikum. Det burde være et problem, som man kiggede meget mere på. Selvfølgelig har folk berørt det, men der har ikke rigtig været fokus på det på samme måde, som der har været det på de samfundsøkonomiske og strukturelle problemer, siger Søren Juul Petersen.

- Når vi taler kvalitet, så er der også det, at man kan se, at det er de samme skuespillere i de samme typer film til den samme type målgruppe. Det kan være, at man skal begynde at ændre lidt på det, foreslår han.

Friskt vand i bækken

Søren Juul Petersen mener, at det gælder om at bringe nyt ind i en branche, der ellers har fastlåste forestillinger om hvem og hvad, man laver danske film om.

- Vores konklusion på det her problem er, at man har brug for at fokusere lidt mere på nogle uetablerede kræfter - altså nye kræfter og nogle af de mindre selskaber, som er ude i randområdet af filmbranchen. Og så prøve at få dem lidt ind mod midten. Så vil vi automatisk få friskt vand ind i bækken.

Derfor har Søren Juul Petersen med filmselskabet Zeitgeist Film påbegyndt et nyt filmprojekt.

- Den type film, som vi laver, har en arbejdstitel, som hedder "Det grå guld". Det var fra starten et projekt, som vi fik nej fra af forskellige støtte ordninger på instituttet af den årsag, at den ikke var kunstnerisk nok til konsulenterne, og at den ikke var stor nok i publikumsmateriale. Men for første gang i mange år er det her en film, hvor de tre hovedpersoner er over 65 år. Det er ikke set i mange år.

Filmforliget forventes at være forhandlet på plads inden 1. november.