Statsbiblioteket lancerer 1. juli den gratis musiktjeneste digi-bib.dk, hvor alle kan streame deres favoritmusik når som helst, hvis de blot er i nærheden af en computer eller har en tændt mobiltelefon. Og det helt gratis.
Det tilbud må være konkurrenceforvridende, mener leder af Music Management på Det Jydske Musikkonservatorium, Jesper Mardahl.
- Det må simpelthen fjerne noget af det marked, som i forvejen har det svært, siger Jesper Mardahl.
- Hvis staten har besluttet at dække folks behov for at høre Lady Gaga, hvorfor skulle folk så betale abonnement hos en kommerciel streamingtjeneste, spørger han DR Kultur.
TDC og Telenor hilser velkommen
Men hos TDC, som siden januar har tilbudt gratis streaming af musik til TDC-kunder, er man ikke bange for konkurrencen.
- Alle erfaringer viser jo, at jo flere spillere, der er på et marked, jo bedre bliver markedet, siger TDC's presserådgiver Rune Fick Hansen, og hos Telenor, som for nylig lancerede musiktjenesten Wimp, er holdningen den samme:
- Vi hilser en hver form for konkurrence velkommen. Streaming er et nyt marked, og Wimp er den første betalte musiktjeneste, og vi er faktisk overraskede over, at så mange gerne vil betale for musik, når de får en nem brugerflade, siger pressechef hos Telenor Peter Glüsing.
Nye initiativer får det svært
TDC og Telenor har allerede etableret sig på markedet, men langt sværere ser det ud for eventuelle nye initiativer.
Den danske musiktjeneste Beat forventer at gå i luften i slutningen af 2010 med en abonnementsbetaling for ubegrænset musik, fortæller direktør Carsten Eriksson, der ikke kan se, hvad bibliotekerne skal på streaming-markedet.
- Vi kan ikke forære musikken gratis væk. Og jeg kan ærlig talt ikke se, at det skulle være public service, at bibliotekerne tilbyder musikken gratis. Det grumser markedet til, siger Carsten Eriksson til DR Kultur.
Han forstår udmærket, at bibliotekerne tilbyder de såkaldte downlån, hvor man kan downloade et givent nummer i en begreænset periode, men streaming har ifølge Carsten Eriksson intet med udlån at gøre.
- Musikken er tilgængelig hele tiden, og man kan oven i købet lave spillelister. Musik skal koste penge, derfor er det her er et underligt signal at sende, mener Carsten Eriksson.
Risikerer at lukke, før de åbner
Beat har for længst sikret sig aftale med Koda og pladeselskaberne, så det er kun teknikken, der mangler for at tjenesten kan lanceres. Derfor irriterer det Carsten Eriksson, at Beat risikerer at lukke, inden de får begyndt.
- Hvis konkurrencen bliver for stor, må vi måske sadle om og virke som underleverandør, men det er ikke vores plan. Og vi har arbejdet med det her i flere år, fortæller han til DR Kultur.
Foreløbig er Carsten Eriksson fortrøstningsfuld. Han har skelet en kende til TDCs Play og Telenors Wimp, og i forhold til hvad han har set, er han ikke bekymret for fremtiden.
- Okay, det er gratis, men jeg synes ikke brugervenligheden er skræmmende. Og jeg tvivler på, at bibliotekernes bliver bedre. Vi gør meget ud af vores player, der skal gøre vores produkt attraktivt, forklarer Carsten Eriksson.