Simon Kvamm, Naja Marie Aidt og Trentemøller er få blandt mange kunstnere, der stiller op til forsvar for de 282 irakere, som regeringen og Dansk Folkeparti vil sende tilbage til Irak.
Foreløbig deltager 62 kunstnere, intellektuelle og politiker i initiativet, stoettekreds.dk, der vil munde ud i koncerter og andre arrangementer for at bakke op om irakernes situation, fortæller kontaktperson Lasse Nielsen.
- Ideen er at problematisere regeringens håndtering af denne sag, hvor de lader hånt om de 282 menneskeskæbner. De kan se frem mod en fremtid med kaos og krig, siger han til DR Nyheder.
Kendte giver sagen opmærksomhed
Det er ikke første gang, at kunstnere stiller sig frem i en såkaldt god sags tjeneste. Sådan var det i 60'erne, Michael Jackson gjorde det i 80'erne og Bono i 90'erne.
Utallige gange har musikere forsøgt at spille folket op, og en gang imellem lykkes det at sætte ekstra fokus på en sag, som med Afrika i 80'erne forklarer samfundsforsker og lektor ved Aalborg Universitet, Johannes Andersen. Men det kommer an på sagen, understreger han.
- Er der en folkelig klangbund, kan deres tilstedeværelse trække opmærksomhed til sagen. I dette tilfælde er der en murende stemning, derfor vil initiativet have genklang, siger Johannes Andersen til DR Nyheder.
En kamp om dagsordener
I tilfældet med afviste irakiske asylansøgere handler det om at flytte folkestemningen. Og med kunstnernes engagement sætter de ord på en sag. Og derved skaber de opmærksomhed om den, forklarer Johannes Andersen.
- De kan flytte folkestemningen, mens regeringen vil fastholde deres dagsorden om, at irakerne har fået en fair og ordentlig behandling i systemet. Det er kampen mellem humanisme og retfærdighed, fortæller samfundsforskeren.
Imagepleje og promotion
Johannes Andersen vil ikke blive overrasket, hvis flere kunstnere melder sig ind i støttekredsen. Når først initiativet er taget, kommer flere kunstnerne som oftest til.
- Der er god promotion i det. I forhold til nogle er der klart tale om imagepleje. Sådan er det, men det er der intet forgjort i. Det kan være et vigtigt fremstød for deres selvforståelse, mener Johannes Andersen.
Og listen af kunstnere i kamp for irakerne er da også lang. Og for nogle af dem handler det om vise ansvar over for andre mennesker. Det gælder blandt andet forsanger i Nephew og en tredjedel af Drengene fra Angora, Simon Kvamm.
Kvamm: Anstændigt at gøre en undtagelse
- Hvis det er farligt for disse mennesker, er det eneste borgerligt anstændige for helvede da at gøre en undtagelse på vores regler! Og så i øvrigt tænke over, hvem de regler er til for, skriver Simon Kvamm.
Den populære sanger er langt fra alene, alligevel tvivler Johannes Andersen på, at kunstnerne får held til at omgøre regeringens beslutning om at sende de afviste irakere hjem. Dertil er der for meget prestige på spil for regeringen og Dansk Folkeparti, som ikke vil give efter for kunstnerne, vurderer samfundsforskeren.
Gør en forskel - i fremtiden
- Men det betyder ikke, at de ikke gør en forskel. Deres initiativ vil få betydning næste gang og fremover, siger Johannes Andersen til DR Nyheder.
Han forklarer, hvordan store strejker ved overenskomstforhandlinger sjældent fører meget med sig ved den konkrete forhandling, men at den strejkende part ofte får sine krav relativt let igennem næste gang.
Tirsdag klokken 15 kokkererer Nikolaj Kirk for irakerne i Brorsons Kirken, og andre fra støttekredsen vil møde op ofr at tale med irakerne. Men forude venter andre arrangementer og koncerter, som støttekredsen endnu ikke vil løfte sløret for.