DR skal holde sig langt væk fra nyheder på nettet, hvis ikke de er i direkte relation til programproduktion på enten tv eller i radioen, mener Danske Dagblades Forening (DDF)
Står det derfor til DDF skal dr.dk droppe den daglige nyhedsopdatering på nettet og spare historier og penge til radio og tv.
DR's internet skal indskrænkes
DDF beskylder dr.dk for unfair konkurrence, fordi et DR har licenskroner i ryggen. Derfor skal internet ikke være en del af DR's public service forpligtelse, mener adm. direktør for DDF, Ebbe Dal.
- DR's aktiviteter på nettet skal indskrænkes til kun at være direkte afledt af udsendelser fra tv eller radio. I relation til internettet er der masser af adgang, derfor er der ingen grund til, at DR har en forpligtelse her, siger Ebbe Dal til dr.dk/nyheder.
Plummer: Public service er ikke om platforme
Den forpligtelse har DR dog i dag. Ifølge medieforliget skal DR følge danskerne på de platforme, hvor de er, og et specifikt krav til DR er en nyhedskanal på nettet, fortæller DR's generaldirektør Kenneth Plummer.
- For mig handler public service om indhold og ikke om platforme og teknologi. Men det er naturligt, at som hele Danmarks DR, skal vi servicere alle danskere på tværs af medieplatforme, siger han til dr.dk/nyheder.
Lokale medier i klemme
Direktøren for Danske Dagblades Forening mener, at DR skal sløjfe de skriftlige nyheder, især de lokale af slagsen, som ifølge Ebbe Dal truer de regionale og lokaler medier.
- Tag et eksempel som Guldborgsund Kommune, hvor DR har skrevet næsten direkte af efter Lolland Falster Tidende. De har sendt en regning til DR, som DR har betalt uden et ord, siger Ebbe Dal.
Også spil og blogs bør forbydes på dr.dk, medmindre det er til børn og unge, som DR har haft tradition for og held med at henvende sig til, fortæller Ebbe Dal.
DDF: dr.dk er meningsløst
Han mener, at DR's markedsandel på tv og radio er så stor, at det er unfair, at DR reklamerer for sin hjemmeside før og efter programmerne. Det kan store mediehuse som Berlingske Media og JP/Politikens Hus ikke hamle op med, selv om de med Ebbe Dals ord er store på nettet.
- Derfor er det meningsløst at lave et stort nyhedssite som dr.dk, mener Ebbe Dal
Ifølge ham er antallet af tv-stationer og radiokanaler begrænsede, men på internettet er adgangene mange, derfor skal staten via DR ikke satse dér.
Dagblade i histiorisk knibe
Det er ingen hemmelighed, at de store bladhuse har set bedre dage, det samme har avisoplaget. Og Ebbe Dal fortæller, at dagbladene er klar over, at det er på internettet de skal tjene, hvis de vil overleve.
- Vi er virkelig i knibe. Vi har nået et historisk økonomisk lavpunkt. Vi er på nettet, og nyhederne her kan lige så godt varetages af private, forklarer Ebbe Dal.
Han henviser til Tyskland, hvor ARD og ZDF har indordnet sig under krav fra den kommercielle tyske mediebranche. De holder sig til udsendelser på nettet, som Ebbe Dal mener DR også bør gøre. Og så lade dagbladene og medier om nettet.
- Du kan sige, at de kommercielle interesser skal stå for nyhederne til nettet. Du kan også sige de uafhængige medier, siger Ebbe Dal.
Henriette Kjær helt uenig
Han understreger, at han ikke ser DR som politisk styret. Alligevel vil han og resten DDF have politikerne til stramme reglerne for DR's ageren på nettet.
Det giver De Konservatives medieordfører, Henriette Kjær, nu ikke meget for. Hun mener, at kritikken er helt forfejlet.
- Jeg er fuldstændig uenig. Hvis man skal være et mediehus, som DR jo er, så hører internettet også med. Og en internetside er jo intet værd, hvis man stort set kun kan gå ind og se programoversigten, siger hun ifølge Ritzau.
Timet angreb på DR
DDF har netop udgivet en mindre debatbog med titlen, I konkurrence med staten - DR truer dagbladene på nettet. Her forsøger tre chefredaktører at give deres bud på truslen fra dr.dk.
Det er ikke første gange, at DDF angriber DR's net-aktiviteter, og timingen er heller ikke tilfældig, røber Ebbe Dal.
- Vi ser frem mod det næste medieforlig, der skal forhandles på plads i foråret 2010. Det er vores forøg på at lægge pres på politikerne, siger han.
DDF vil også holde DR væk fra mobilen, hvor mange analytikere mener, at fremtidens indtjening skal hentes for mediehusene.