Teatergruppen Solvognen genopstår

Teatergruppen Solvognen vil lave en happening mod USAs fængsel på Guantanamo-basen. Gruppen håber at få samme opmærksomhed som aktionen i Rebild i 70-erne.

Teatergruppen Solvognen, der stod bag en række spektakulære happenings i 1970´erne, genopstår for en kort stund for at protestere mod USA´s fængsel på Guantanamo-basen i Cuba.

På den amerikanske uafhængighedsdag den 4. juli vil gruppen lade 450 sort- og orangeklædte personer med kæder om hænder og fødder gå gennem København på en rute fra Forsvarsministeriet til den amerikanske ambassade på Østerbro.

- Vi er hverken terroristsympatisører eller USA-hadere. Vi bryder os bare ikke om tortur og om, at folk nægtes en ordentlig rettergang, siger én af arrangørerne, Erik Sløjfe til Nordjyske Stiftstidende.

Solvognen håber, at arrangementet bliver vist på de verdensomspændende TV-kanaler.

Fredelig demonstration

- Jeg tror, at det bliver et flot syn med alle de orange og sorte farver, der vil slange sig gennem København. Vi har haft prøver i Den grå Hal på Christiania flere gange, og sangen egner sig rigtig godt til korsang og er fabelagtig smuk, så der vil ikke være et øje tørt, siger Erik Sløjfe.

Han understreger, at der er tale om en fredelig og anmeldt demonstration.

30 år siden Rebild

- Ideen opstod omkring jul, hvor vi talte om at lave en aktion i anledning af, at det i år er 30 år siden, at Rebild-aktionen fandt sted. På grund af Muhammed-krisen valgte vi at udsætte det lidt for ikke at blande tingene sammen. Først for 14 dage siden gik vi for alvor i gang med at lave dragter og plakater, og indtil videre har lidt over hundrede meldt sig.

- Vi fra dengang er blevet nogle gamle drenge og piger, men vi har fundet sammen med en masse engagerede unge, og det gør mig stolt, siger Erik Sløjfe til NORDJYSKE Stiftstidende.

Solvognen blev oprettet i 1969 og havde tilknytning til Christiania. En af dens mest opsigtsvækkende happenings foregik i 1976, hvor aktivister udklædt som indianere, sorte amerikanere og grønlændere stormede Rebild Bakker under fejringen af USA's uafhængighedsdag.

Begivenheden blev set af 30.000 tilskuere i de nordjyske bakker og tv-transmitteret til millioner af mennesker i USA.

Kulturkanon

Målet om at komme i massemedierne blev også nået, da "Julemandshæren" i 1974 delte gratis gaver ud fra hylderne i Magasin for at minde om julens oprindelige budskab - næstekærligheden.

Solvognen blev opløst i 1982 og er blevet en del af Kulturministeriets kulturkanon for netop "Julemandshæren".