De to tunesere, der er mistænkt for planer om at myrde tegner Kurt Westergaard, kan forblive fængslet, indtil de skal udvises. Det har byretten slået fast efter nye beviser i sagen.
De to tunesere, der er mistænkt for planer om at myrde tegner Kurt Westergaard, kan blive i fængslet, indtil de skal udvises til Tunesien.
Det har byretten tirsdag slået fast, efter at Politiets Efterretningstjeneste (PET) har fremlagt nye beviser i sagen.
Det nye bevismateriale indeholder blandt andet oplysninger om, at tuneserne gennem længere tid overvågede Kurt Westergaards bopæl, og at de sammen skulle have set selvmordsvideoer på internettet.
MediaLinks:
Afbrød planlægning af drab
Ved en politiaktion 12. februar anholdt politiet tre personer, der var mistænkt for at ville myrde Kurt Westergaard, der lavede en af de omstridte Muhammed-tegninger i trykt i Jyllands-Posten i september 2005.
PET har udtalt, at man skred ind og anholdt de tre personer på et tidligt stadie for "at afbryde planlægningen og gennemførelsen af et terrorrelateret drab".
Den ene anholdte - en dansk statsborger med marokkansk baggrund - blev kort efter løsladt, mens de to tunesiske statsborgere blev udvist med begrundelsen, at de udgjorde en fare for statens sikkerhed.
Sagen tilbage til byretten
Med udlændingeloven i hånden kan Udlændingeservice eller PET udvise udlændinge administrativt, hvilket vil sige uden rettergang.
Loven siger også, at myndighederne kan holde begrundelsen hemmelig for de udviste og deres advokater, og at vurderingen ikke kan bringes for en domstol. Derfor var det alene frihedsberøvelsen af de to tunesere, der skulle træffes en afgørelse om.
Både byretten og Landsretten har tidligere afgjort, at tuneserne godt kunne sidde varetægtsfængslet, men Højesteret sendte sagen tilbage til byretten med den begrundelse, at der ikke var fremlagt beviser nok til, at der kunne træffes en afgørelse.
Derfor løftede PET lidt mere af sløret for efterretningstjenestens bevismateriale, og byretten har nu afgjort, at det var nok til, at de to tunesere kan tilbageholdes, indtil de skal udvises.
Jurist: Tvivlsom udvisning
Jurist Christoffer Badse fra Institut for Menneskerettigheder har tidligere vurderet, at det vil blive meget svært at udvise de to tunesere til deres hjemland.
En dom fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har slået fast, at Italien ikke kan udvise en terrormistænkt tuneser, fordi der er overhængende fare for, at han vil blive tortureret, når han kommer til Tunesien.
I den danske sag er det udelukkende Flygtningenævnet, der kan omstøde udvisningen.
Nævnet kan bevilge såkaldt tålt ophold, hvis det mener, at tuneserne vil være i fare for at blive udsat for tortur og forfølgelse i deres hjemland.