Bestikkelsessag: Statens it laver intern undersøgelse

Statens it, tager ingen chancer og iværksætter undersøgelse, der skal mane bestikkelsesmistanke i jorden.

Alle handler og kontrakter, Statens it har indgået med it-firmaet Atea, vil blive kigget efter i sømmene for at sikre, at alt er foregået inden for lovens rammer.

I kølvandet på anholdelserne af 13 personer - deriblandt tidligere og nuværende medarbejdere i Atea - der er sigtet for bestikkelse, har Statens it nemlig besluttet at igangsætte en undersøgelse af sig selv, skriver Computerworld

- Da vi i går hørte om bestikkelsessagen, gik vi i gang med at lave en oversigt over alt, hvad vi har købt hos Atea siden oprettelsen af Statens it i 2010. Analysen skal give os et svar på, hvad vi har købt, og hvordan vi har købt det, siger Michael Ørnø, der er direktør i Statens it, til Computerworld.

Vil komme mistanken i forkøbet

Han anslår samtidig, at Statens it, der er ansvarlig for it-driften i 10 ministerier og 80 offentlige styrelser og institutioner, i alt har indkøbt for 100 millioner kroner hardware hos Atea, men at handlerne er foregået på en måde, der gør det svært at snyde eller tage imod bestikkelse.

- Vi har nok købt omkring 12.000 pc'er hos Atea over de seneste år, som er købt igennem Statens indkøbs e-auktion. Den slags foregår meget transparent med bud i realtid, så det er svært at snyde, forklarer Michael Ørnø. 

Alligevel ønsker man i Statens it at komme mistanken og kritiske spørgsmål i forkøbet med en intern undersøgelse, der skal mane al tvivl i jorden.

- Denne sag bliver formentlig en kæmpe sag, så derfor har vi selv gået proaktivt til værks, fordi vi regner med, at nogen vil kontakte os og spørge om bestikkelse hos os, siger han.

Michael Ørnø tilføjer, at man i Statens it har en "nul-gave-politik, som vi er meget strikse med at overholde".

Intern undersøgelse i Rigspolitiet

Computerworld har også været i kontakt med Region Midtjylland for at høre, hvordan man forholder sig til den verserende bestikkelsessag på Sjælland, men der oplyser it-direktør Lars Ole Dybdal, at man ikke har i sinde at undersøge sig selv eller igangsætte andre tiltag på den baggrund.

- Vi bekæmper den slags med tillid til vores medarbejdere, og vi vil ikke bruge skatteborgernes penge på alle mulige kontrolinstanser, siger han, siger han til computerworld.dk.

I går kom det endvidere frem, at også Rigspolitiet har indledt en intern undersøgelse, da en højt placeret ansat i organisationen er involveret i sagen.

Hvilken rolle han har spillet kendes ikke i detaljer, men det ligger klart, at han i 2012 stoppede i Region Sjælland og skiftede til Rigspolitiet. Så sent som 2014 modtog han en rejse til Dubai til en værdi af ca. 80.000 kr. betalt af it-firmaet Atea.