Uskyldig eller ej: Virksomheder kan straffes i bestikkelsessag

Virksomheder, der har ansatte, der bliver dømt for bestikkelse, kan også straffes – uanset om de har været involveret i korruptionen.

De involverede virksomheder i bestikkelsessagen, hvor 13 medarbejdere er sigtet, kan også gøres ansvarlige, fortæller juraprofessor, Lars Bo Langsted.

Det kan give op til seks års fængsel, hvis de medarbejdere, der er sigtet i korruptionssagen fra Region Sjælland, bliver dømt.

Men deres arbejdsgivere i de private it-virksomheder står også for tur, hvis sagen holder vand.

- Der er mulighed for at pålægge et selskabsansvar. Og der vil man i det her tilfælde, hvis der er tale om bestikkelse, kunne rette søgelyset mod it-virksomhederne, forklarer Lars Bo Langsted, professor ved juridisk fakultet på Aalborg universitet.

Ifølge politiet har to it-selskaber i alt stillet en million kroner til rådighed for ansatte i Region Sjælland som led i bestikkelse.

Uskyldig eller ej

Og selskaberne kan straffes, uanset om de kan gøre for det eller ej. Eller uanset om de har strenge retningslinjer for ikke at begå korruption.

- I en sag om bestikkelse, vil det ofte være sådan, at virksomheden faktisk har haft en fordel ud af det. Derfor har vi regler, der gør det muligt at straffe selskaberne, siger Lars Bo Langsted.

Da virksomhederne ikke kan puttes i fængsel, risikerer de kun en bøde.

I det konkrete tilfælde vurderer Lars Bo Langsted, at det udelukkende vil være de involverede it-virksomheder, som kan komme i problemer. Region Sjælland risikerer dermed ikke at få en straf.