Minister garanterer: Stigende medicinudgifter vil ikke føre til fyringer

Sundhedsminister Nick Hækkerup lover landets hospitalsdirektører, at der vil blive afsat ekstra penge til at dække medicinudgifternes himmelflugt.

Landets hospitalsdirektører har ikke grund til at frygte fyringsrunder og nedskæringer, lyder det fra sundhedsminister Nick Hækkerup (S). (Foto: © Betina Garcia, Scanpix)

Landets hospitalsdirektører skal ikke frygte, at stigende medicinudgifter fører til fyringer og nedskæringer, der i sidste ende går ud over patienterne.

Sådan lyder budskabet fra sundhedsminister Nick Hækkerup (S), efter 18 ud af 20 hospitalsdirektører i en rundspørge for DR Nyheder har sagt, at det er nødvendigt at prioritere noget medicin fra for at stoppe medicinudgifternes himmelflugt.

- Vores budskab er netop, at vi har sat penge af og vil give flere penge, sådan at der er råd til at købe den dyre medicin uden man skal fyre personale og foretage besparelser andre steder, sagde Nick Hækkerup i aftes i TV Avisen 21:30.

- Det er det helt centrale at sige til de sundhedsdirektører, som bekymrer sig. Vi står på patienternes side og siger, at der er penge til den dyre medicin.

Ny medicin sender priserne i vejret

Især dyr, nyudviklet livsforlængende kræftmedicin og medicin til kroniske patienter sender udgifterne opad. Prognoser fra Danske Regioner anslår, at udgifterne til sygehusmedicin vil stige fra omkring 8 milliarder i år til godt 13 milliarder i 2020.

Er det ikke nødvendigt på et tidspunkt, at der er nogen, der prioriterer?

- Nej, det er det ikke. Ikke hvis vi siger, at vi vælger at sikre, at der er penge til den dyre medicin. Det er præcis det vi har gjort med den finanslov, vi har lavet og de sundhedsmilliarder, vi har lagt frem. Der har vi sagt: Her er pengene, fordi vi vælger at prioritere den fælles velfærd, siger Nick Hækkerup med henvisning til de 15 milliarder kroner, regeringen har afsat til sundhed og ældre frem til 2020 i valgudspillet "Danmark på sikker vej."

Sundhedsmilliarder finansierer kun akkurat medicin

Pengene skal ifølge udspillet gå til bedre overlevelse for kræftpatienter, behandling og pleje af flere ældre, øget fokus på kroniske patienter og finansiering af ny medicin og behandlingsmetoder.

Men alt det er der slet ikke råd til. De 15 milliarder kroner er nemlig kun akkurat nok til at dække de ekstra medicinudgifter, vurderer Jacob Kjellberg, der er professor i sundhedsøkonomi ved Det Nationale Institut for Kommuners og Regionernes Analyse og Forskninger.

- Men så vil vi ikke have råd til noget som helst andet, og så kan man spørge sig selv, om det virkelig er det eneste, vi synes er værd at prioritere fremadrettet, eller om der også er andre ting, vi gerne vil, siger han.

Både på Aarhus Universitetshospital og Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler står i øjeblikket over for at skære stillinger som direkte konsekvens af stigende medicinudgifter. Men ifølge sundhedsministeren er det slet ikke nødvendigt at skride så drastisk til værks.

Så der kommer ingen nedskæringer, Nick Hækkerup?- Vi vil give de penge, der skal til for at vi har råd til at købe den medicin, som danskerne have for at få behandling for deres sygdomme, siger han.

De 15 milliarder kroner, som regeringen har lovet til ældre og sundhed frem til 2020 er en del af de i alt 39 milliarder kroner, som Socialdemokraterne og Radikale Venstre har lovet til velfærd i samme periode.