Ben-amputerede Pia: Får nu endelig hjælp til læge-kørsel

En ny fortolkning af loven for handicapkørsel betyder, at Pia Sørensen ikke længere selv behøver at betale for at komme til lægen. Men arbejdspladsen må betale hendes kørsel til og fra arbejde.

47-årige Pia Sørensen mistede sit ben i januar. Nu kan hun langt om længe få kørsel til lægen, efter DR Nyheder er gået ind i det forvirrende område for handicapkørsel.

Den 5. januar fik Pia Sørensen amputeret sit ben. Operationen foretog personalet på Sygehus Sønderjylland akut, efter Pia Sørensen havde fået en blodprop i benet.

At miste et ben vendte op og ned på den 47-årige socialrådgivers liv.

Pludselig blev det besværligt at komme ud af familiens ejendom, der ligger mellem Rødekro og Vojens i Aabenraa Kommune.

- For mig handler det rigtigt meget om, at jeg ikke længere har friheden til at køre, hvorhen jeg vil, siger Pia Sørensen.

Kan komme alle steder hen end til lægen

Hun blev visiteret til handicapkørsel - en landsdækkende ordning, som giver gangbesværede mulighed for til en lav pris at bestille en taxa 104 gange på et år som erstatning for, at man ikke er i stand til at køre med offentlig transport.

Men lægen kunne hun ikke komme til. For ifølge loven kører handicapkørslen ikke til læge, speciallæge og sygehus.

Og da Pia Sørensen ikke er pensionist, men sygemeldt fra sit arbejde på Jobcentret i Sønderborg, var det ikke muligt for hende at komme til lægen.

- Det var den grund, jeg fik, siger Pia Sørensen.

- En absurditet

Kristian Sørensen visiterer borgere til handicapkørsel i Aabenraa Kommune.

Han kalder absurd, at der ikke har været mulighed for, at Pia Sørensen, som mangler et ben, har kunnet komme til lægen, men alle andre steder hen.

Han slår fast, at han kritiserer lovgivningen og ikke Aabenraa Kommune, som han arbejder for:

- En pensionist får dækket udgifter over 25 kroner, mens det for en ikke-pensionist gælder, at afstanden skal være over 50 kilometer og udgiften over 60 kroner for transporten. Problemet er ikke de 60 kroner. Problemet er, at lægen aldrig er over 50 kilometer væk, siger Kristian Sørensen.

For at blive kørt til læge med en liftvogn, skal Pia Sørensen betale over 1.000 kroner hver vej. Hun har i stedet trukket veksler på sin søster, der bor nord for Aarhus.

- Jeg har allieret mig med min mand og søster. Min søster er kørt helt fra Langå, omkring 180 kilometer væk, for at køre mig til lægen, siger Pia Sørensen.

Handicapkørsel til lægen

Det er Transportministeriet, der forvalter loven for handicapkørsel, mens Sundhedsministeriet står for kørslen til behandlingstilbud. Men efter at have tolket loven stramt, har Transportministeriet, efter DR Nyheder er gået ind i sagen, lempet på reglerne.

Det betyder, at der nu åbnes op for, at Pia Sørensen nu kan bruge sin handicapkørselsordning til at komme til lægen.

- Der er kommet en generel udmelding på baggrund af det, Magnus Heunicke (socialdemokratisk transportminister, red.) har sagt. Konkret har Sydtrafik sagt, at en borger, som er afvist i forhold til kørsel til læge, nu kan blive kørt til læge. Det er jeg selvfølgelig glad for, siger Pia Sørensen.

Kun få ture om året

Pia Sørensen har været sygemeldt siden operationen i januar. Men den 1. juni genoptager hun arbejdet i Sønderborg. Men det kan hun kun, fordi hendes arbejdsplads har tilbudt hende en kørselsordning.

- Der er ikke andre muligheder end handicapkørslen til at komme på arbejde. Og den ville være blevet brugt på få måneder, fordi der kun er til en kørsel om ugen, siger hun.

- Derfor er jeg også dybt taknemmelig for, at min arbejdsplads vil gøre det for mig, så jeg kan komme i gang igen, siger Pia Sørensen.

Hun har ansøgt om en invalidbil. Men sagsbehandlingstiden kan være mellem et halvt og et helt år, fortæller Pia Sørensen.