Folk med dødelige sygdomme risikerer at få en uværdig sidste tid på grund af behandling med medicin, der kan forlænge livet med nogle uger eller måneder, men ofte medfører voldsomme bivirkninger.
Læger fra kræftafdelingen på Vejle Sygehus beskriver problematikken med livsforlængende behandling i en kronik i Jyllands-Posten.
Patientforeningen Danske Patienter er enig i, at der er en tendens til, at hvis medicinen eksisterer, så skal patienterne også have den.
En automatisk handling
- Det er blevet nærmest en automatisk handling. Men der er i høj grad behov for en mere fyldig dialog mellem læge og patient om de beslutninger, der skal træffes, siger Morten Freil, direktør for Danske Patienter.
- Patienterne skal inddrages mere. De skal være med til at afgøre, om de vil udsætte sig selv for bivirkninger i forbindelse med livsforlængende behandling, siger Morten Freil.
Ikke et spørgsmål om økonomi
Men han advarer også mod at dreje debatten over i et spørgsmål om økonomi.
- Hvis det i højere grad bliver en fælles beslutning mellem læge, patient og pårørende, så jeg tror jeg, at der både vil blive brugt mindre medicin og færre patienter vil blive trukket gennem uværdige behandlingsforløb, mens andre vil vælge anderledes, siger han.
/ritzau/