- Når jeg går gennem Københavns gader efter fredagsbønnen, griner jeg hele tiden med mine muslimske brødre, når vi ser vantro hjemløse, mens vi får kontanthjælp og knepper danske luderkvinder i vores lejligheder. Allahu Akbar!
Sådan skriver Facebook-profilen 'Islam - Fredens Religion' på sin side. Over og under opslaget står der udtalelser som 'Vi overtager Danmark' og 'Bare vent, det vil snart blive muslimernes land'.
Umiddelbart skulle man tro, at personen bag siden er rabiat muslim, men det er ikke tilfældet. Og det samme gør sig gældende for en anden Facebook-side, som kommer med lignende ytringer.
Det viser research, som DR's Databaseredaktion har foretaget, og som bliver bakket op af Johan Dam Farkas og Jannick Schou, som begge er forskningsassistenter og specialestuderende på IT-Universitetet i København. De er ved at undersøge, hvordan radikale grupper agerer på de sociale medier.
Aktive hos både 'Islam- Fredens religion' og højreradikale fora
DR Nyheders Databaseredaktion har undersøgt to danske Facebook-sider, der på overfladen ytrer sig islamistisk; "Islam - Fredens Religion" og "Fredelige muslimer". Og for begge profilers vedkommende er det etniske danskere, der står bag.
Ved at foretage forskellige søgninger via Facebooks søgeværktøjer er det muligt at udpege to Facebook-profiler, der er de eneste, der er tilknyttet både 'Islam - Fredens Religion' og 'Fredelige muslimer'. Disse to person-profiler er desuden begge stærkt aktive debattører i forskellige antimuslimske debatfora og ytrer sig aktivt - og i stærke vendinger - mod både muslimer og islam.
Fra deres egne Facebook-profiler er de blandt andet aktive i højreradikale fora som 'Danskernes Parti', 'Partiet SIAD Stop Islamisering af Danmark' og 'Nej til moskeer - oprigtig'.
Veldokumenteret fænomen i USA
Dét er samme resultat, som de kandidatstuderende er nået frem til:
- I dansk øjemed er vi indtil videre kun faldet over højreekstremister, som udgiver sig for at være islamister. De forsøger at bygge en form for stråmands-argument op hos deres modstander, så de selv kan skyde det ned, siger Johan Dam Farkas og henviser til, at der er flere lignende eksempler fra udlandet.
- I udlandet er det et veldokumenteret fænomen. I USA har man forsket i de her 'cloaked websites' med en skjult afsender, som forsøger at fremme en politisk dagsorden, siger han.
Farkas fortalte i DR2 Morgen nærmere om de to kandidatstuderendes undersøgelse.
http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:555ae0606187a417803b31f9
De peger også på, at det at puste til fremmedhad er en stigende tendens på Facebook.
- På Facebook er det blevet meget nemmere at oprette en side. Derfor er det også lettere at komme ud med sit budskab - også på de falske sider, siger Johan Dam Farkas.
Hizb ut-Tahrir har anmeldt siden
Facebook-siden 'Islam - fredens religion', som DR Nyheder blandt andet har kigget på, står på Facebook til at høre under Hizb ut-Tahrir.
Men hos Hizb ut-Tahrir i Danmark tager man afstand fra siden. Hizb ut-Tahrir har således anmeldt den til Facebook for at være falsk, oplyser en repræsentant til DR Nyheder.
De kandidatstuderende på IT Universitetet peger på, at der er flere ting, der indikerer, om en Facebook-side er falsk. Blandt andet at de ofte skifter navn, bruger den samme grafik, sletter kraftigt i kommentarer og at de somme tider kommer til at dele indhold af højrenationalistisk karakter.
Studiet viste også, at det kan være svært at skelne de falske sider fra de rigtige.
DR Nyheder har talt med en af de to personer, der ser ud til at stå bag de falske Facebook-sider, men han nægter kendskab til siderne og ønsker ikke at udtale sig til DR.
Artiklen er ændret, så det nu fremstår tydeligere, at det er to rabiate Facebook-profiler, som DR Nyheders Databaseredaktion har påvist er falske. Desuden er det nu beskrevet, hvordan Databaseredaktionen fandt frem til, at det er personer med tilknytning til det højreradikale miljø, der står bag.