Selvom en røgalarm koster under 100 kroner og kan være med til at redde liv, så har 27 procent af danskerne ikke sat en op i deres bolig.
Det viser en undersøgelse, som TrygFonden, Beredskabsstyrelsen og Energistyrelsen har lavet, og tallene bekymrer TrygFondens områdechef for sikkerhed, René Højer. Han mener, at folk uden røgalarm gambler med deres egen og familiens sikkerhed.
- En røgalarm er en meget billig livsforsikring. Den kan ikke forhindre en brand, men den kan forhindre, at en brand breder sig, og så kan den sørger for, at beboerne kommer hurtigt ud af en brændende bygning, siger han.
Har røgalarm liggende
Knap en fjerdedel af de danskere, som ikke har en røgalarm hængt op i hjemmet, har faktisk købt en alarm, men de har ikke skruet den op.
- Nogle gange oplever vi desværre at komme ud til en brand, hvor personer er omkommet, men hvor en røgalarm har ligget i skuffen, siger Mikkel Rønnow, som er kampagnemedarbejder hos Beredskabsstyrelsen
Undersøgelsen viser, at det især er et problem hos unge med manglende røgalarmer. Derfor vil TrygFonden sætte en kampagne i gang henvendt til unge, som netop er flyttet hjemmefra.
Flere slukker brande selv
Ifølge samme undersøgelse har 360.000 personer inden for de seneste fem år oplevet en brand i eget hjem, men de fleste er blevet lukket uden assistance. I samme periode har der nemlig været 25.000 udrykninger.
De brande, som borgeren selv slukker uden hjælp fra brandvæsnet kaldes "happy fires". Og det vækker glæde hos Beredskabsstyrelsen, at danskerne er så gode til selv at tage hånd om en situation, når den opstår.
Beredskabsstyrelsen vil nu tage initiativ til at oplyse befolkningen om, hvordan man kan slukke en brand i hjemmet og ikke mindst, hvornår man skal gøre det.
Vigtigst at redde sig selv og familien
- Det kan jo være farligt, så vi skal forsøge at oplyse folk om, hvordan de skal agere. Det er vigtigt at sige, at man hellere skal flygte ud af huset en gang for meget end en gang for lidt. Det vigtigste er jo at redde sig selv og sin familie, siger Mikkel Rønnow.
Kun otte procent af danskerne har en plan for, hvad de skal gøre, hvis der opstår brand derhjemme. Og det tal ser Trygfonden gerne blive endnu højere.
- Det er vigtigt, at tage en snak med familien eller boligforeningen om, hvad man gør, hvis der opstår brand. Det kan være fornuftigt at være forberedt, for det kan altså redde mange liv, siger René Højer.
/ritzau/