Patienter og læger: Thisted-sag viser konsekvenserne af speciallægemangel

Sagen fra Sygehus Thy-Mors i Thisted viser, hvor presset man som sygehus kan være, når man mangler folk, lyder det.

Sagen fra Thisted viser, at der er forskel på den behandling man får, alt efter hvor man bor i landet, mener Danske Patienters formand. (© Colourbox.com)

Der er forskel på, hvor god en behandling du får på sygehuset, alt efter hvor i landet du bor.

Sådan lyder det fra Danske Patienter, paraplyorganisationen for de danske patientforeninger, efter afsløringer af at en læge på Sygehus Thy-Mors trods advarsler har arbejdet som bagvagt og haft ansvar for operationer.

Sygehus Thy-Mors har selv forklaret, at de har problemer med at rekruttere speciallæger, men at det ikke må gå ud over patientsikkerheden.

Men det tyder sagen på, at det gør, mener Lars Engberg. Den viser, at der er forskel på de behandlinger, du kan få, alt efter hvor du bor i landet:

- Det her er jo et eksempel på, at der er forskel på, hvor godt du er stillet. Mulighederne er bedre i Aalborg. Løsningen kan ikke være at skære ned på kvaliteten af det arbejde, man laver, der hvor man ikke kan få en læge, siger han.

Nogle sygehuse er udsatte

Og nogle sygehuse er mere udsatte end andre, forklarer Camilla Rathcke, formand for Yngre Læger

- De steder, hvor man har nemmere ved at rekruttere, end man måske har i Thisted, vil man hurtigere kunne sige: Det her det går ikke, jeg er nødt til at opsige dig. Og så finde en anden læge.

- Der er det jo et problem, at det her foregår i et område af Danmark, hvor det er rigtigt svært at rekruttere læger, siger hun.

- Regionerne skal gøre sig attraktive

Ifølge læge-formanden er det for mange læger svært at se en karriere og en fremtid for sig på de mindre hospitaler i yderområderne. Og det er regionernes ansvar, mener hun.

- Vi vil gerne være med til at løfte opgaven og samarbejde med regioner, men i sidste ende er det regionerne, der skal gøre sig attraktive for lægerne, siger hun.

Det er Lars Engberg enig i.

- Man må forsøge at lokke folk til, og penge kan jo flytte meget. Det her er et symptom på udkantsdanmark, men løsningen er ikke, at man giver patienterne en dårligere behandling, end de ellers ville have fået, siger han.

Sygehusledelsens ansvar

Camilla Rathcke understreger dog, at det i sidste ende er sygehusledelsernes ansvar at ansætte læger, der kan det, de skal kunne.

- Det er svært kritisabelt, at man ikke forholder sig til den faglighed, man leverer til patienterne. Og det siger noget om, hvor presset man kan være, når man mangler folk, siger Camilla Rathcke.

Mindelser om psykiater-sag

Men ansvaret ligger ikke kun hos sygehuset og regionen, mener Lars Engberg.

- Det handler jo også om et manglende tilsyn fra Sundhedsstyrelsens side. Det ligner jo også sagen med den hjerneskadede psykiater, siger patient-formanden.

Vi vil gerne høre fra dig, hvis du har været behandlet på et sygehus af en læge, som, du mener, ikke var kvalificeret til sit arbejde. Skriv til os på johm@dr.dk og afh@dr.dk