Ann Watnan var i livsfare efter læges fejlbehandling på sygehus

Sygehus Thy-Mors var advaret om en læge. Alligevel fik han ansvaret for behandling af Ann Watnans mavesmerter.

På den nederste del af halsen under en tynd guldkæde bærer Ann Watnan et ar.

Det er rundt, på størrelse med en enkrone og minder hende om den periode for fem år siden, hvor hun svævede mellem liv og død.

- Det kommer altid til at minde mig om Danmark, siger Ann Watnan, mens hun stryger hånden over arret, der er vokset frem der, hvor en respirator i flere uger var koblet til hendes luftrør i 2010.

Hun fortæller fra spisebordet i sit hus, der ligger i landsbyen Dalsbygda i Norge. Selv er hun norsk, men i 2007 flyttede hun med sin mand og to sønner til byen Klim i den nordvestlige del af Jylland.

De havde familie i Danmark og købte en kro, som de havde en drøm om at drive og leve af.

Samtidig kæmpede Ann Watnan med svær overvægt. Hun vejede næsten 150 kg, og hun valgte derfor efter lange overvejelser at sige ja til en fedmeoperation - en såkaldt gastric bypass - lige efter nytår i 2010.

MavesmerterOperationen på Aalborg Universitetshospital gik som udgangspunkt godt.

Mavesækken blev opereret mindre og blev efterfølgende syet sammen med tyndtarmen. Dagen efter - 5. januar 2010 - kunne Ann Watnan tage hjem til Klim.

Men dagen derpå fik hun stærke mavesmerter og kvalme. Hun blev derfor sent om aftenen sendt med ambulance til Sygehus Thy-Mors i Thisted - 40 kilometer væk fra Klim.

BagvagtenKort efter midnat 7. januar blev Ann Watnan indlagt på sygehuset, og hendes mave blev i løbet af natten røntgenundersøgt af en reservelæge.

Vedkommende evaluerede derefter undersøgelsen med bagvagten. De tolkede, at der var luft i Ann Watnans bughule efter fedmeoperationen, og det blev besluttet at foretage en CT-scanning af maveregionen om morgenen 7. januar, der ville kunne vise flere detaljer.

En bagvagt er typisk en speciallæge, som andre mindre erfarne læger på en vagt spørger til råds om behandling af patienter.

Men denne nat var bagvagten på Sygehus Thy-Mors ikke speciallæge, men reservelæge.

Ikke godkendtEn del af den pågældende bagvagts forhistorie er, at han er uddannet speciallæge i kirurgi fra Østeuropa.

Efter nogle år på Sygehus Thy-Mors, hvor han arbejdede som reservelæge, forsøgte han i 2008 at få sin speciallægegrad anerkendt i Danmark gennem et forløb på Aalborg Universitetshospital.

Men efter ni måneder på universitetshospitalet blev Sundhedsstyrelsen oplyst om, at hospitalet ikke kunne godkende det uddannelsesforløb, som den pågældende læge havde været igennem.

Bekymring med kompetencerI evalueringen af forløbet står blandt andet, at der er "uændret bekymring vedrørende teknik" inden for kikkertundersøgelser.

At der er "rejst stor bekymring om kompetenceniveau" i forhold til at fungere som bagvagt.

Og at forløbet ikke kan godkendes, "fordi man ikke har indtryk af, at (lægen red.) har den nødvendige indsigt i manglende kompetencer."

Alligevel ansatte ledelsen på Sygehus Thy-Mors igen lægen i 2009 og vagtsatte ham som bagvagt.

Blodforgiftning og livsfareAlt det anede Ann Watnan intet om, da hun lå på sygehuset i Thisted med mavesmerter.

Hun husker heller ikke, at hun i løbet af 7. januar 2010 blev overflyttet til Aalborg Universitetshospital.

- Jeg var faktisk så syg, at jeg troede i mit hoved, at jeg lå hjemme i Norge, siger hun.

I Aalborg blev hun hurtigt opereret. Det viste sig, at sammensyningen mellem mavesækken og tyndtarmen var bristet - en såkaldt anastomoselækage - og at der var dannet betændelse i området.

Efter operationen blev det konstateret, at Ann Watnan havde blodforgiftning og nedsat åndedræt. Tilstanden var så alvorlig, at hun kort efter blev lagt i respirator, da hun ikke kunne trække vejret selv.

Hospitalets besked til Ann Watnans familie var nedslående.

- Det var min mand og min lille dreng, som var på hospitalet. Der fik de beskeden om, at der var 30 procent chance for, at jeg kom til at leve, og 70 procent for jeg gik bort, siger Ann Watman.

Kritik for behandlingI flere uger lå Ann Watnan i respirator, og først i midten af februar - over en måned efter operationen - var hun rask nok til at blive udskrevet.

Efterfølgende klagede hun over hele forløbet til Patientombuddet, der behandler klager over sundhedsfaglig behandling i Danmark.

I afgørelsen derfra står det klart, at hovedansvaret for fejlbehandlingen placeres hos den læge, der var bagvagt på sygehuset i Thisted om natten 7. januar.

Da bagvagten ikke selv er speciallæge i kirurgi, mener Patientombuddet, at han burde have overflyttet Ann Watman til specialister på Aalborg Universitetshospital.

Det skulle være sket efter røntgenundersøgelsen, da komplikationer efter en gastric bypass-operation skal behandles af en speciallæge.

Forsinket diagnoseSom minimum burde bagvagten ifølge Patientombuddet have vendt situationen med lægerne på hospitalet i Aalborg. I afgørelsen står, at lægen "handlede under normen for almindelig anerkendt faglig standard ved at undlade overflytning."

Den pågældende læge har desuden fået kritik af Patientombuddet for, at han udsatte CT-scanningen til om morgenen, da luft i bughulen hos en nyopereret patient med mavesmerter bør give mistanke om lækage.

At bagvagten ventede med CT-scanningen betyder ifølge Patientombuddet, at diagnosen af lækagen i Ann Watnans mave blev "unødigt forsinket ved den valgte strategi, hvilket kan være livstruende og forringe behandlingsresultaterne."

Bristet drømEfter hospitalsforløbet vendte Ann Watman og familien tilbage til Norge med en bristet drøm om et kroliv i Klim.

(Foto: © DR Nyheder, DR)

Hun forstår i dag ikke, at ledelsen på Sygehus Thy-Mors gav bagvagten lov til at stå med ansvaret for behandlingen af hende, når sygehuset var advaret om lægens manglende kompetencer fra Aalborg Universitetshospital.

- Det er skræmmende. Jeg har ikke andre ord for det, siger hun.

Med sig fra Danmark tog Ann Watnan foruden sit ar også de psykiske minder fra tiden, hvor hun lå i livsfare i respiratoren.

- Det er en tanke, som kommer og går. Jeg forsøger at skyde det bort, fordi det er meget vanskeligt at tænke på.

- Men jeg bliver stadig mindet om det af min søn, når han siger "mor. Kan du huske dengang, du næsten døde.

Læge suspenderet

Lægen, der bliver omtalt som bagvagt i artiklen, har arbejdet på den kirurgiske afdeling på Sygehus Thy-Mors, siden Ann Watnans indlæggelse.

Han er fortsat ansat på sygehuset, men efter at DR gik ind i sagen, har Sygehus Thy-Mors suspenderet den pågældende læge fra den kliniske funktion - det vil sige, at han ikke har patientkontakt. Det blev offentliggjort fredag 8. maj.

I videoen her kan du se, hvordan cheflægen på Sygehus Thy-Mors, Hans Ole Holdgaard, forholder sig til kritikken.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:554dfaf0a11f9f13d8880294

DR Nyheder har også fremlagt kritikken for den pågældende læge, men han siger til DR Nyheder, at han ikke ønsker at medvirke.

Vi vil gerne høre fra dig, hvis du har været behandlet på et sygehus af en læge, som, du mener, ikke var kvalificeret til sit arbejde. Skriv til os på johm@dr.dk og afh@dr.dk