I flere år har Sygehus Thy-Mors i Thisted givet en læge lov til at udføre opgaver på hospitalets kirurgiske afdeling på trods af flere advarsler.
Blandt andet konkluderede en overlæge på Aalborg Universitetshospital kort før ansættelsen, at lægen ikke var god nok til at udføre opgaverne.
Mens lægen har været ansat på den kirurgiske afdeling på Sygehus Thy-Mors, er flere patienter blevet fejlbehandlet og skadet af lægen.
Det viser tre afgørelser fra Patientombuddet, der behandler klager over sundhedsfaglig behandling.
I en af afgørelserne får lægen kritik for at "handle væsentligt under faglig standard", da han under en kikkertundersøgelse af en endetarm forveksler patientens kropsåbninger og derfor fører kikkerten ind i patientens skede frem for endetarm.
- Svært bekymrende
Professor på Aarhus Universitet, Peder Charles, der har flere års erfaring med at kvalitetssikre lægeuddannelsen i Danmark, vurderer, at det er uacceptabelt, at lægen har fået lov til at udføre de opgaver, han har.
- Vi kan ikke acceptere, at nogen, som ikke er gode nok, får lov til at røre ved patienter inden for det, de ikke er gode nok til, siger han.
Samme holdning har speciallæge i kirurgi og overlæge på Aalborg Universitetshospital, Finn Kallehave.
- Det er svært bekymrende, og det kræver et løftet øjenbryn, at sådan noget overhovedet kan foregå i Danmark, siger han.
Ønske om anerkendelseFinn Kallehave stiftede bekendtskab med den pågældende læge i 2008 på Aalborg Universitetshospital.
På det tidspunkt havde lægen, der kommer fra udlandet, arbejdet på Sygehus Thy-Mors i tre år som reservelæge.
I 2007 bad han Sundhedsstyrelsen om at få sit speciale i kirurgi fra Østeuropa anerkendt i Danmark.
Beskeden fra Sundhedsstyrelsen var, at han skulle være ansat i mindst ni måneder på et universitetshospital og siden 12 måneder på et regionshospital for at få vurderet, om han var dygtig nok til at blive anerkendt som speciallæge i kirurgi i Danmark.
Bekymring om kompetencerLægen begyndte herefter på Aalborg Universitetshospital, hvor Finn Kallehave var ansvarlig for uddannelsesforløbet.
Det blev derfor ham, der senere oplyste Sundhedsstyrelsen om, at lægens ni måneder lange forløb på universitetshospitalet ikke kunne godkendes. Dermed kunne forløbet ikke indgå som en del af lægens plan om at opnå status som speciallæge i Danmark.
DR Nyheder har hos Sundhedsstyrelsen fået aktindsigt i evalueringen af lægens forløb, som Sundhedsstyrelsen fik tilsendt fra Finn Kallehave og Aalborg Universitetshospital i 2009.
I den står blandt andet, at der er "fortsat store bekymringer om en egentlig udvikling i den kirurgiske teknik".
At der er "uændret bekymring vedrørende teknik" inden for kikkertundersøgelser. Og at der er "rejst stor bekymring om kompetenceniveau" i forhold til at fungere som bagvagt.
Finn Kallehave husker desuden, at lægen manglede selvindsigt.
- Vedkommende evnede simpelthen ikke at se, at der optrådte situationer, hvor hans kompetence ikke slog til, siger han.
I bagvagt i ThistedSelvom lægens forløb på Aalborg Universitetshospital ikke blev godkendt, valgte Sygehus Thy-Mors at ansætte lægen igen i 2009 på sygehusets kirurgiske afdeling.
Her blev han af ledelsen sat til at udføre kikkertundersøgelser og blev vagtsat som bagvagt, hvor man har ansvaret for at vejlede kollegaer om den rette patientbehandling.
Netop dét var opgaver, som Aalborg Universitetshospital havde udtrykt bekymring for, at lægen udførte.
- Man bliver jo lidt chokeret over, at en vurdering af folks kompetencer tilsyneladende ikke har haft effekt, siger Finn Kallehave.
Kritik hos PatientombuddetSiden lægen vendte tilbage til sygehuset i Thisted, er der i tre sager i 2010 og 2012 rejst kritik af ham hos Patientombuddet for at have handlet under normen for almindelig faglig standard. Deriblandt hændelsen, hvor lægen forveksler en kvindes kropsåbninger.
DR Nyheder har desuden kendskab til to episoder, hvor lægen har begået fejl for nyligt. Episoder, der er blevet bekræftet af ledelsen på Sygehus Thy-Mors.
Alle læger kan begå fejl, mener både Peder Charles og Finn Kallehave. De slår dog samtidig fast, at de fejl, som lægen på Sygehus Thy-Mors har begået, ikke kan undskyldes.
- Her er der tale om direkte fejlindgreb og fejlbeslutninger, som har konsekvens for patienterne. Derfor er det her mere, end hvad man må acceptere, siger Finn Kallehave.
Bekymret sygehuschefI flere år har den kirurgiske afdeling på Sygehus Thy-Mors lavet tiltag, der skal forsøge at afhjælpe den pågældende læges manglende evner. Han er blandt andet blevet efteruddannet, og der er sat en ekstra bagvagt på, når lægen er bagvagt, som han har mulighed for at kontakte.
- Vi har lavet en målrettet indsats på de områder, hvor det har været nødvendigt, siger cheflæge på Sygehus Thy-Mors, Hans Ole Holdgaard.
Alligevel er mindst fem patienter blevet skadet eller fejlbehandlet siden 2010.
Så man kan jo ikke være sikker. Selv, hvis man ligger der, og selv, hvis vedkommende opererer, og der er en anden, som han kan tilkalde. Så er det jo gået galt, kan vi se?
- Ja, det kan vi se, at det er på trods af de tiltag, vi har sat i gang, siger Hans Ole Holdgaard
Så ville du selv lade dig operere af vedkommende, hvis du kunne vælge?
- ………jeg vil måske lige være lidt bekymret.
I videoen her kan du se, hvordan cheflægen på Sygehus Thy-Mors forholder sig til kritikken.
http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:554dfaf0a11f9f13d8880294
Læge suspenderet
Den pågældende læge er fortsat ansat på Sygehus Thy-Mors, men efter at DR gik ind i sagen, har sygehusets ledelse suspenderet ham fra den kliniske funktion - det vil sige, at han ikke har patientkontakt. Det blev offentliggjort fredag 8. maj.
Kritikken mod den pågældende er blevet fremlagt for ham, men han siger til DR Nyheder, at han ikke ønsker at medvirke.
Du kan se mere om sagen i 21 Søndag kl. 21.00 på DR1.
Og vi vil gerne høre fra dig, hvis du har været behandlet på et sygehus af en læge, som, du mener, ikke var kvalificeret til sit arbejde. Skriv til os på johm@dr.dk og afh@dr.dk