Danske Patienter: Politisk aftale om styrket tilsyn er uambitiøs

Både Lægeforeningen og Danske Patienter savner flere ressourcer i den plan, der skal styrke tilsynet med læger.

Der burde følge flere ressourcer med til Sundhedsstyrelsen, mener formand for foreningen Danske Patienter, Lars Engberg.

- Jeg er i tvivl om, hvorvidt det her er nok.

Sådan siger formanden for Danske Patienter, Lars Engberg, til den politiske aftale, der faldt på plads i dag om at styrke tilsynet med sundhedsvæsenet.

Som led i aftalen bliver der over de næste fem år tilført i alt 46 millioner kroner til Sundhedsstyrelsens tilsyn fra området under Sundhedsstyrelsen og Sundhedsministeriet. Men det rækker ikke langt nok, mener Lars Engberg:

- Man skal tænke på, at Sundhedsstyrelsen i de senere år har fået flere tilsynsopgaver, samtidig med, at de har været igennem besparelser, senest da Lægemiddelstyrelsen blev lagt sammen med Sundhedsstyrelsen i 2012.

Ønsker flere ressourcer

Den brede aftale om at styrke tilsynet kommer efter en række sager, der ifølge politikerne har svækket tilliden til Sundhedsstyrelsens tilsyn.

Det gælder blandt andet sagen om den vestjyske psykiater, der fik lov at praktisere i årevis trods en svær hjerneskade.

Sagerne gør det ifølge Lars Engberg hårdt tiltrængt, at Sundhedsstyrelsens tilsynsvirksomhed bliver kraftigt styrket.

- Men jeg synes ikke, det er det, vi ser her. Dertil mangler vi større fokus og flere ressourcer, siger formanden for Danske Patienter.

Til gengæld er han tilfreds med, at aftalen lægger op til, at Sundhedsstyrelsen skal bruge flere kræfter på at reagere på sager, hvor der kan være risiko for patienterne, og færre kræfter på de rutinemæssige tilsyn.

Mere risikobaseret tilsyn

Også Lægeforeningen hilser det velkomment, at aftalen lægger op til et mere risikobaseret tilsyn.

- Det er vigtigt, at vi har et stærkt tilsyn, som bruger sine kræfter der, hvor der er brug for dem. Det vil sige til at holde øje med de personer, hvor risikoen for, at patienterne lider skade, er størst, siger Andreas Rudkjøbing, der siden 1. maj har været formand for Lægeforeningen.

Ligesom Danske Patienter finder Lægeforeningen, at de ekstra ressourcer, Sundhedsstyrelsen får tilført, er beskedne.

- Som vi læser aftalen, tilføjes der cirka ti ekstra årsværk. Set i forhold til, at der er ca. 250.000 autoriserede sundhedspersoner i Danmark, er det ikke mange. Dertil kommer, at ressourcerne tages fra andre opgaver i Sundhedsstyrelsen, siger Andreas Rudkjøbing.

De 46 millioner kroner bliver blandt andet taget fra en pulje til forebyggelse af behandling af sindslidende, og der bliver skåret ned på tilsynet på landets plejehjem.