Terror-redegørelse: Disse spørgsmål skal justitsministeren svare på

Mette Frederiksen skal besvare en række spørgsmål i aften i forbindelse med evalueringen af politiets arbejde ved terrorangrebet i februar.

Justitsminister Mette Frederiksen vil i aften svare på, om Politiet og PET nu også gjorde deres arbejde godt nok, da København blev udsat for terrorangreb d. 14. - 15. februar 2015 (Foto: © Sara Gangsted, Scanpix)

Gjorde politiet og PET deres arbejde godt nok før, under og efter terrorangrebet i København? Det skal justitsminister Mette Frederiksen (S) gøre rede for i aften.

Den samlede indsats ved terrorangrebet í København d. 14.-15. februar i år er blevet evalueret af myndighederne, og resultaterne bliver offentliggjort på et pressemøde klokken 18, skriver Justitsministeriet i en pressemeddelelse.

Flere formodede medgerningsmænd sigtet

Både Kriminalforsorgen, Domstolsstyrelsen og Rigsadvokaten har allerede afleveret deres redegørelser for, hvad der skete forud og under terrorangrebet, hvor filminstruktøren Finn Nørgaard blev skudt og dræbt ved Krudttønden på Østerbro, og Dan Uzan blev dræbt, da han holdt vagt ved synagogen i det indre København.

Desuden blev seks betjente såret ved terrorangrebet, inden politiet dræbte gerningsmanden tidligt om morgenen 15. februar.

Siden er fem formodede medgerningsmænd blevet sigtet og varetægtsfængslet for at have hjulpet gerningsmanden med blandt andet at skaffe våben og et tilflugtssted.

Stadig ubesvarede spørgsmål

Men ifølge Ritzau er der stadig en række ubesvarede spørgsmå:

- Hvorfor fik gerningsmanden lov at stikke af fra Krudttønden, uden at ordensmagten fulgte efter ham?

- En beboer i området har fortalt, at hun så gerningsmanden åbenlyst stå med et gevær og ruske i den låste bagdør, før han gik om til fordøren og skød filminstruktør Finn Nørgaard. Er det rigtigt, at politiet ikke bevogtede bagindgangen?

- PET har bekræftet, at man allerede i september blev advaret af Kriminalforsorgen om, at den terrormistænkte Omar Abdel Hamid El-Hussein var blevet radikaliseret i fængslet. Hvad gjorde PET ved den oplysning?

Farvel til PET-chef

Få timer inden pressemødet har Justitsministeriet meddelt, at PET-chef Jens Madsen fratræder sin stilling. Det sker kun halvandet år efter, at han overtog posten som chef for Politiets Efterretningstjeneste.

- Det har været en spændende udfordring at lede PET de sidste halvandet år. Det er ikke nogen hemmelighed, at det er en meget krævende stilling og har været en meget krævende periode, siger Jens Madsen i en pressemeddelelse udsendt af Justitsministeriet.