Hvor meget tjener en tandlæge fra Københavns Universitet, og hvor mange giver op på kampen med sydøstasiatiske verber på Indonesisk?
Det kan uddannelsesparate unge snart finde svar på på Uddannelsesministeriets nye side, Uddannelseszoom.
Siden er et nyt internetværktøj, som gør det muligt for studerende og andre nysgerrige at sammenligne ting som frafald, løn og arbejdsløshed på forskellige uddannelser. Den går i luften i eftermiddag og er en del af ministeriets uddannelsesguide, UG.dk.
Målet er at forsøge at skabe et bedre overblik over de 1500 videregående uddannelsesudbud, som unge hvert år forsøger at finde hoved og hale i.
- Det er en jungle for de unge at finde oplysninger om videregående uddannelser. Det er ikke i orden, når man står over for et af livets store valg, siger uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) til Ritzau.
Studerende: Et forkert signal at kigge på løn
Hos Danske Studerendes Fællesråd (DSF) er man ikke imponeret over uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsens nye side; Uddannelseszoom 'zoomer' nemlig ind på de forkerte parametre.
- Det sender et signal fra ministeriets side om, hvad der er vigtigt, når man vælger uddannelse, og det er tilsyneladende ikke uddannelsens faglige kvaliteter. Jeg synes, der er et overdrevet fokus på, hvad der sker efter studiet, siger formand for DSF, Yasmin Davali.
Helt konkret så Yasmin Davali gerne, at man vejledte de unge i forholdende på uddannelsen i stedet for at fokusere på parametre som løn og arbejdsløshed.
- Det har ikke særlig meget at gøre med din uddannelse, den hverdag og den faglighed, du skal ind og dyrke. Jeg kunne godt tænke mig nogle kvalitetsparametre, siger hun og uddyber.
- Hvor mange undervisere er der, hvor mange timer har man og så kunne det være en god idé med beretninger om studiemiljøet fra tidligere studerende.
Indonesisk frafald og højtbetalt forsikringsmatematik
På siden bliver det altså muligt at sammenligne de startlønninger og det frafald, man kan forvente på forskellige uddannelser fra forskellige uddannelsessteder.
For eksempel falder 55 procent af de studerende fra på Indonesisk, og den højeste startløn går til forsikringsmatematikere fra Københavns Universitet, som indkasserer 50.000 kroner fra første måned og 84.000 efter 10 år.
I den anden ende af lønningsskalaen ligger designere fra Det Kongelige Danske Kunstakademi, som starter på 17.000 kroner og ender på 25.000.
Nysgerrige kan selv grave næsen ned i lønstatistikker, frafald og arbejdsløshedstal, når siden bliver lanceret til et arrangement på Herlev Gymnasium tirsdag klokken 13.30. Herefter kan du finde siden på www.ug.dk