Følelsen af ensomhed sniger sig oftere ind på pigeværelset end på drengeværelset.
Det viser et udtræk af tal fra Skolebørnsundersøgelsen 2014, som er lavet af Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet.
Ifølge ph.d.-studerende Katrine Rich Madsen fra Statens Institut for Folkesundhed er det svært at sætte en finger på, hvorfor det netop er pigerne, der er mest ensomme.
Hun påpeger, at ensomhedsfølelsen kan gå hånd i hånd med andre problemer.
- De store skolepiger, der er de mest ensomme, har også en masse andre trivselsproblemer. De er mere kede af det, mere angste og har mere ondt i maven, siger hun.
Stiller høje krav til sig selv
Undersøgelsen bygger på besvarelser fra 4.001 børn i alderen 11 til 15 år.
Blandt pigerne i undersøgelsen svarer 8,9 procent, at de føler sig ensomme. Det samme gælder for 3,9 procent af drengene.
Måske skal forklaringen på pigernes ensomhed findes i, at de stiller meget høje krav til sig selv, vurderer Katrine Rich Madsen:
- De stiller også meget høje krav til deres sociale relationer: De skal fungere godt i skolen og have en masse venner. De kan samtidig se på Facebook og Instagram, at alle de andre også har en masse venner, og den norm vil de måske gerne leve op til.
De ældste børn er mest ensomme
Ensomheden er samtidig mest udtalt blandt de ældste af børnene i undersøgelsen. 7,1 procent af de 15-årige føler sig ensomme, mens 5,9 procent af de 11-årige er ensomme.
- Følelsen af ensomhed er faktisk ikke unormal: Der er en masse, der er ensomme, og det er vigtigt, at børnene kan tale om det, så de kan få det bedre og få taget hånd om problemet, siger Katrine Rich Madsen.
Der er forskellige tilbud til børn og unge, der føler sig ensomme. Et af dem er Klub X i Guldborgsund Kommune, som pædagogen Britt Carlsen er ansvarlig for.
Hun fortæller, at børn såvel som voksne sagtens kan føle sig ensomme, selvom de er omgivet af mange mennesker hver eneste dag:
- Det er ligesom om, at du tager en osteklokke ned over hovedet: Du går blandt 1.000 mennesker, men der er ikke brug for dig. Der er ikke nogen, der snakker til dig – i hvert fald ikke personligt.
Pinligt at tale om
Ifølge Britt Carlsen kan det være rigtig svært at være åben om, at man ikke føler sig som en del af flokken og fællesskabet.
- Reelt så er det ligeså flovt og pinligt at snakke om ensomhed, som hvis man har en far eller mor, der er alkoholiker. Det er lige så pinligt og træls at tale om ensomhed som om de andre ting, men det er ligeså vigtigt, siger hun.
Britt Carlsen fortæller, at mange ensomme børn har lavt selvværd og mangler selvtillid. Det arbejder klubbens ansatte derfor med at bygge op, så det bliver lettere for børnene at bryde ensomheden.
Stod det til Britt Carlsen, så blev ensomhed et tema på skoleskemaerne landet over:
- Allerede helt ned i børnehavealderen kan vi se, at der er ensomme børn. Og det følger en hele livet igennem, så det ville være rigtig smart, hvis vi fik meget mere fokus og forebyggelse.