Inde for døren ligger en bunke breve og flyder. Ingen har bekymret sig om post og regninger den sidste tid.
En 89-årig mand døde aftenen i forvejen i sin lejlighed på et plejehjem på Fyn. Han har ingen pårørende, så nu er det Mie Lintrup og Mie Ladefogeds opgave at tømme lejligheden for kommunen.
De er det sidste sociale sikkerhedsnet, efter et liv er slut. Deres arbejde som henholdvis sagsbehandler og afsnitsleder i Odense Kommune bringer dem til tider helt tæt på de mennesker, som ingen tilsyneladende vil savne.
- Vi kommer jo så tæt på et fremmed menneske, som man kan. Og det er da utroligt grænseoverskridende både at se billeder fra barndom, fra ferier og fra ægtefæller, siger sagsbehandler i Odense Kommune Mie Ladefoged.
Minder fra et menneskeliv
I lejligheden finder de personlige dokumenter, billeder, pas og breve, som alle er med til at skabe et billede af den afdøde.
En kvindeparfume og en vielsesring, som Mie Lintrup finder i en lille sølvskål, viser, at manden har holdt fast i mindet om konen, der ifølge en dødsannonce døde i 1996. Men når der ingen pårørende er, bliver det alt sammen kørt på forbrændingen.
http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:552e9666a11f9f15ac8ee523
- Det sætter jo de her tanker i gang om, at det her engang har været et levende rum. Der har boet en her. Det er faktisk en anden persons kæreste eje, som vi nu faktisk kasserer, siger Mie Lintrup, der er afsnitsleder i Odense Kommune.
I den lille sølvskål ligger også en gammel tand ved siden af vielsesringen. Den giver Mie Lintrup et klart billede af, at parret har haft et barn.
Mange ensomme
I Danmark må kommuner jævnligt tage sig af begravelser og efterladte hjem, når en person ikke har nogen familie eller andre bekendte, som kan tage sig af det.
Ifølge Den Nationale Sundhedsprofil fra 2013, som udarbejdes af Sundhedsstyrelsen, føler 5,7 procent af danskerne over 16 år sig ofte uønsket alene eller med andre ord ensomme.
For personer over 75 år er det tal oppe på 9,2 procent.
Pengene skal bruges til bisættelsen
Mie Ladefoged og Mie Lintrup kigger dokumenter og breve igennem i lejligheden, hvis der skulle være noget, hvor den afdøde tager afsked eller forholder sig til sin død.
http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:552e8e126187a417344de0b4
Alle tingene i lejligheden skal opdeles, alt afhængig af om de skal bruges, sælges eller smides ud. Derudover leder kommunen efter penge og værdigenstande, som kan være med til at dække bisættelsen, som de skal stå for.
- Men det her handler jo om meget mere end penge. Det handler om et andet menneske, der er gået bort, og det handler om, at vi kan være med til, at den afdøde får afsluttet sit liv på en ordentlig måde, siger Mie Ladefoged.
Værdier overgår til myndigheder
I en skuffe finder Mie Lintrup en pung med flere tusinde kroner i kontanter. Det sker heldigvis ikke ofte, at hun finder så mange penge. Hun bliver ærgerlig over, at folk ikke har brugt dem.
- Det er et særsyn, men de skulle have været brugt til noget sjovt. Jeg kan godt lide det ordsprog: Lad arvingerne gå og tag en taxa. Brug penge, hav det sjovt, siger hun.
Reglerne for pengene er, at hvis man finder under 41.000 kroner, kan kommunen bruge dem til at dække bisættelsen, ellers overgår de til skifteretten og i sidste ende statskassen - hvis der ingen pårørende er.
Efter lejligheden er gennemgået skal Mie Ladefoged og Mie Lintrup videre til endnu et dødsbo. Her boede en 60-årig mand, som også døde helt alene. Han lå død i sin lejlighed i over en måned, før han blev fundet.
Se med i 21 Søndag, hvor hele reportagen vises. Det er klokken 21 på DR1.