Kreditor: Konkurser er ren pengemaskine for advokater

Entreprenør Torben Skab klagede over advokaternes salærkrav i en konkurssag og fik det sat ned med 170.000 kroner.

Entreprenør Torben Skab havde penge til gode i et konkursbo og klagede over advokaternes salærkrav. Det blev sat ned med 20 procent. (Foto: © Privatfoto)

Da konkurssagen mod entreprenørfirmaet Klemmensen & Nielsen A/S blev indledt ved skifteretten i Nykøbing Falster i februar 2011, begyndte entreprenør Torben Skab næsten fire års kamp mod boets advokater. Han havde selv penge til gode i boet.

- Kuratorerne fra Kromann Reumert arbejdede slet ikke seriøst for kreditorerne. De sørgede først og fremmest til at skrabe så meget sammen til dem selv som muligt. Det er en ren pengemaskine, siger Torben Skab.

DR's Undersøgende Databaseredaktion har analyseret data fra godt 45.000 konkurser fra perioden 2004 til 2014. Analysen viser, at der gennem årene er blevet stadig færre penge tilbage til kreditorerne.

- Kuratorerne sørgede for at realisere alle aktiverne og få så mange likvider hjem som muligt, så der var penge til dem selv. Kreditorerne var de ligeglade med, siger Torben Skab, der selv var kreditor i boet.

Advokaters salær blev sat ned

Et konkursbo afsluttes normalt med, at dommeren i skifteretten godkender kuratorernes boopgørelse. Sådan var det også i denne sag.

Kuratorerne havde sendt boopgørelsen til Skifteretten i Nykøbing Falster, men var ikke selv mødt frem. Det var til gengæld Torben Skab, der over for dommeren brokkede sig over salærkravet på 970.000 kroner plus moms.

Det lyttede dommeren tilsyneladende efter. I hvert fald skrev dommeren i sin afgørelse:

'Efter karakteren af den omhandlede virksomhed, kompleksiteten af det arbejde, konkursboet har udført og dette arbejdes omfang samt det opnåede resultat, findes kuratorernes salær efter en samlet vurdering passende at kunne fastsættes til 800.000 kroner med tillæg af moms.'

- Der er ingen kontrol med det salær, de forlanger. Det står bare som et beløb i boopgørelsen - uden at det er udspecificeret på nogen måde. Det siger jo også alt, at dommeren med et pennestrøg nedsætter salæret med 20 procent, bare fordi jeg brokker mig, siger Torben Skab.

Advokat: Vi tog det vi fandt rimeligt

Partner i Kromann Reumert, advokat Søren Aamann Jensen, synes ikke, det var pinligt, at dommeren satte salæret ned.

- Vi tog det i salær, som vi selv fandt rimeligt. Det er aldrig rart at blive sat ned, og jeg klapper da ikke i hænderne over det. Vi fik ingen begrundelse for nedsættelsen – vi fik blot at vide, at det var rettens skøn, siger Søren Aamann Jensen til DR.

Han mener, at nedsættelsen af honoraret udstiller den usikkerhed, som kuratorer er underlagt.

- Vores salærkrav vurderes først efter, at arbejdet er lavet. Det ville være fornuftigt at indføre regler om, at kurator løbende skal spørge skifteretterne om lov til at foretage sig det ene eller det andet, så det blev godkendt på forhånd i stedet for bagefter, siger Søren Aamann Jensen, der også er formand for Kuratorforeningen.

Ikke den eneste sag med nedsat salær

Det er skifteretternes pligt at kaste et kritisk øje på kuratorernes salærkrav og sætte det ned, hvis retten finder det for højt. Det sker uhyre sjældent.

En af de mere spektakulære nedsættelser af kuratorers salær var i konkursbehandlingen af boet efter ejendomsmatadoren Martin Klüts.

Her havde kuratorerne, der talte advokatfirmaet Plesner samt Boris Frederiksen fra Kammeradvokaten, forlangt 35 millioner kroner i salær. En kreditor klagede over salærets størrelse, hvorefter dommeren satte det ned til 29 millioner kroner.

- Det kan være svært for skifteretten at vurdere et salær i en sag, der har varet flere år. Derfor bør kreditorerne ind imellem spørges, inden kuratorerne kaster sig ud i for eksempel en dyr retssag, siger formanden for Justitsministeriets Konkursråd, professor Ulrik Rammeskow Bang-Pedersen.

Kreditorerne skal være med

Entreprenør Torben Skab går skridtet videre. Han mener ligefrem, at kreditorerne skal være repræsenteret, når kuratorerne gør et konkursbo op.

- I behandlingen af Klemmensen & Nielsens konkursbo lavede kuratorerne kun venstrehåndsarbejde. De gad ikke engang kigge bilagene ordentligt igennem. Derfor mener jeg, at der bør være en kreditor eller to med i kuratellet, så de kan varetage kreditorernes interesser, siger Torben Skab.

DR sætter den kommende tid fokus på konkurser. I aften klokken 20.45 vises dokumentaren 'Advokaternes tag-selv-bord' på DR1. Her på dr.dk kan du læse meget mere om kortlægningen af de seneste ti års konkurser, og du kan fortælle om dine personlige oplevelser med at gå konkurs her